Ахметов пішов у Європу. Він вирішив боротися із українськими журналістами руками Британського правосуддя

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 1.06.2007 15:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3082

Будь-який видавець і журналіст, що розміщає в Інтернеті статтю, доступну для перегляду у Великобританії, підпадає під дію британських законів.

Про це в інтерв'ю газеті "Факти" заявив партнер юридичної фірми Schillings (Великобританія) Саймон Сміт.

"Тому, якщо існує хоча б найменша імовірність того, що стаття, опублікована в Інтернеті, може бути прочитана нехай лише кількома людьми в Англії, видавець і журналіст повинні дотримувати не тільки, наприклад, українського законодавства, але й законів Великобританії", - підкреслив адвокат.

У той же час Сміт відзначив, що "не менш важливо, щоб людина, що подає позов у британський суд, мала репутацію у Великобританії".

"Тобто ця особистість повинна бути відома не тільки в країні, у якій була опублікована стаття, але й у Великобританії", - пояснив він.

Зараз Саймон Сміт веде справу відомого українського бізнесмена і політика Рината Ахметова, заперечуючи законність публікації низки статей на інтернет-сайті "Оглядач".

На його думку, позов Ахметова може мати значні наслідки для української журналістики.

"Ми сподіваємося, що представники української преси зрозуміють: хто б не був героєм публікації, він у будь-який момент може бути викликаний у лондонський суд, щоб довести правдивість розповсюджених їм заяв", - заявив Сміт.

"Представники мас-медіа повинні розуміти важливість волі самовираження і користуватися нею з максимальною відповідальністю. Якщо якась інформація не відповідає дійсності, професійний журналіст повинен виправити її і принести свої вибачення", - додав він.

Ахметов перший, хто подав позов у Великобританії. На думку юриста, термін його розгляду в суді може скласти близько року.

Від “Аратти”: Нам сподобалася версія пана адвоката олігарха, який мешкає в Україні. Ми також поділяємо його тезу про те, що журналіст має бути максимально відповідальним.

Проте, як на нас, у таких гарних словах шановного пана адвоката вкралася невеличка неточність. Зовсім маленька. Теоретична Людина, про яку він мовить, дійсно повинна мати серед підданих Корони авторитет, при чому -позитивний.

А от із цим в українських олігархів є певні проблеми. На відзнаку від журналістів.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.