Директорка МВФ наголосила на важливості незалежності НБУ

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 15.07.2020 09:02 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=30839

Реформа НБУ, його робота є історією успіху України, а збереження незалежності Нацбанку відповідає її інтересам.

Про це йдеться у заяві директорки Міжнародного валютного фонду Крісталіни Георгієвої з приводу її переговорів із президентом України Володимиром Зеленським у вівторок. Раніше пресс-служба Зеленського повідомила, що Зеленський провів телефонну розмову з Георгієвою. Президент України запевнив, що до кінця тижня запропонує парламенту кандидатуру голови НБУ.

"Це буде незалежний технократ, який продовжуватиме незалежний курс Нацбанку. Всі рішення я ухвалюю тільки в інтересах народу України», – наголосив президент.

У заяві Георгієва звертає увага на успішність роботи НБУ в останні роки.

"Реформа НБУ та його робота протягом останніх 5 років є історією успіху України. Незалежний центральний банк сприяє макроекономічній стабільності, підтримує впевненість інвесторів, та захищає фінансову систему - всі ці функції є важливими передумовами для інвестиції та зростання. Виважені дії НБУ відіграли важливу роль у стабілізації економіки. Успішна очистка фінансового сектору - який потерпав від шахрайства - також є досягненням НБУ", - йдеться у заяві.

Як відомо, Яків Смолій подав у відставку з посади голови Нацбанку 1-го липня, пояснивши свій крок здійсненням на нього політичним тиску. Смолій очолював НБУ з 15 березня 2018-го року після відставки Валерії Гонтаревої, перед чим з квітня 2014-го року обіймав посади заступника і першого заступника голови НБУ.

Коментуючи відставку Смолія, колишній спецпредставник США з питань України Курт Волкер, який нині працює науковим співробітником у вашингтонському аналітичному центрі "Центр аналізу європейської політики", заявив, що період керівництва Якова Смолія Національним банком був періодом дивовижної фінансової стабільності, а сам він користувався надзвичайною повагою в США, МВФ, Європейському Союзі та на фінансових ринках.

"В інтересах України - зберегти незалежність НБУ, що також є вимогою нинішньої програми, яка підтримується МВФ. Я закликала президента Зеленського не сходити із курсу виваженої монетарної та фінансової політики, які є ключем до посилення інвестиції та інклюзивного зростання" - йдеться у заяві Георгієвої.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.