Кліматичні зміни невідворотні

Автор/джерело -  © АРАТТА



Дата публiкацiї - 15.03.2006 12:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31

Лід Арктики вже другу зиму поспіль не замерзає, а це збільшує побоювання, що глобальне потепління призведе до невідворотньої зміни клімату швидше, ніж передбачалося.

Арктичний регіон

В статті Стіва Коннора – наукового редактора “Independent” за 14 березня 2006 року йдеться про деякі результати спостереження Арктичного регіону.

Виміри супутників території Арктики, покритої льодом, показують, що кожного місяця цієї зими лід не повертався навіть до свого довготривалого середнього рівня зменшення. Це вже друга поспіль зима, протягом якої льоду не вдається “достатньо замерзнути”, щоб компенсувати безпрецедентне танення за минулі декілька літ.

Зараз вчені переконані: Арктичній лід, що демонструє ознаки свого як зимового, так і літнього зменшення, таким чином вказує на значне прискорення процесу свого довготривалого зникнення. Найбільше побоювання – це те, що “позитивний зворотній зв’язок” вже заявив про себе: глобальне потепління призводить до танення льоду, який в свою чергу спричиняє те, що моря й далі теплішають, оскільки більше сонячного світла абсорбується темним океаном, ніж відбивається білим льодом.

Марк Серрез з Національного центру США з питань даних снігу і льоду, що в Колорадо, каже: “У версні 2005 року рівень покриття льодом Арктики був на найнижчому рівні с тих пір, як почався супутниковий моніторинг в 1979 році , і, вірогідно, є найнижчим за минулі 100 років”. Якщо не стане холодніше, ми можемо постати перед проблемою великого танення льоду, що може перевищити результати 2005 року. Він пов’язав це з останніми відкриттями НАСА, які говорять про те, що льодовиковий покров Гренландії може бути близько своєї критичної точки, і цілком зрозуміло, що Арктика починає відповідати на глобальне потепління.

Хоча на рівень морів не впливає танення льоду, який стікає в океан, Арктичне льодове покриття може бути ключовим модератором клімату Північної півкулі. Воно допомагає стабілізувати масивні льодовики і льодові покрови Гренландії, які мають спроможність драматично підняти рівень води.

Доктор Серрез сказав, що деякі частини Північної півкулі зазнали цієї зими дуже низьких температур, але Арктика була набагато теплішою, ніж за нормою. “Навіть в січні, коли був рекорд низьких температур на Алясці і в Росії, по всьому Арктичному океану було дуже тепло”, - сказав він .

Професор Кеймбріджського університету Пітер Уедхемз, який був першим британцем, що спостерігав за льодом Арктики з ядерного підводного човна сказав: “Однією з великих змін цієї зими є те, що велика частина Баренцевого моря вперше не покрилася льодом. Ця частина є “заднім двором” Європи. Кліматичні моделі передбачають відступ льоду в Баренцевому морі, але не протягом декількох десятиліть. Отже це ознака того, що передбачені зміни зараз дійсно відбуваються, але набагато швидше, ніж було передбачено”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.