Мороз не має права давати правових оцінок. Він має лише визнати факт складання нардепами повноважень

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 4.06.2007 14:48 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3101

Як відомо, право народного депутата достроково припинити свої повноваження, у тому числі – шляхом подання заяви про вихід з фракції – передбачене Конституцією. Йдеться про частину шосту статті вісімдесят першої . Таке право народного депутат не може бути обмежене.

Про це сказав народний депутат п’ятого скликання Микола Оніщук.

“Спосіб, який був обраний фракціями “Нашої України” та БЮТ, а саме - через вихід із фракції та ухвалення відвідних рішень з’їздами партій, був вибраний народними депутатами та їхніми політичним силами,” - додав він.

“Більше того, - зауважив Оніщук, - прийнявши відповідну постанову щодо порядку реалізації положень Конституції щодо дострокового припинення повноважень народних депутатів через їхній вихід з фракції, Верховна Рада тим самим легітимізувала і визнала за можливість і таким спосіб припинення повноважень, і відповідний порядок, який має бути дотриманий. Як відомо, народні депутати з фракції “Нашої України” та БЮТ виконали відповідні вимоги”

“По-друге, - переконаний Оніщук, - Жодна посадова особа не наділена правом давати оцінку, яка тягне за собою юридичні наслідки. Що, звісно, не позбавляє від права озвучувати приватну точку зору”.

Оніщук переконаний, що “будь-які заяви посадових осіб держави з намаганням дати правову оцінку обставин, чинності та наслідків дострокового припинення повноважень народних депутатів за результатами їх заяв про вихід з фракції, не створюють ніяких правових наслідків”.

“Конституція гарантує і надає можливість будь якій особі, яка вважає, що її право порушене, звернутися за захистом порушеного права. А з питань тлумачення законодавства, зокрема, звернутися до КС.

Природно, що ми визнаємо таке право, воно не дискутується, проте жодним чином не вливає і не може вливати на легітимність і чинність ухваленого з’їздами рішення. Принаймні, до того моменту, поки судом не буде встановлене інше”, - зауважив народний депутат п’ятого скликання. - Окрім того, з’їзди партій, на яких були достроково припинені повноваження народних депутатів, були проведені у повній відповідності до Конституції та рішення КС від 17 жовтня 2002 року справі 17-РП, яким безпосередньо вказується на юридичні наслідки такого рішення з’їзду. Зокрема, рішення КС вказує: якщо чисельність Верховної Ради складає менше двох третин, то ВР зупиняє свою діяльності. І є неповноважною для проведення пленарних засідань”.

Микола Оніщук наголосив, що “рішення з’їздів про дострокове припинення повноважень у повній відповідності до Конституції реалізувало волю народних депутатів, яка є абсолютною, не може і не буде залежати від думок, оцінок і побажань посадових осіб або зацікавлених суб’єктів.

Це означає, що заплановане календарним планом роботи на завтра сесійне засідання ВР не може бути проведене, а особи, які візьмуть на себе відповідальність порушити вимоги Конституції та закону, будуть діяти поза межам вимог закону та Конституції”.

Як повідомлялося раніше, сьогодні більшовики у “вузькому колі ”, тобто самі серед себе провели погоджувальну раду і завтра зпланували чергові збори нардепів у сесійній залі, які вони самі назвали пленарним засіданням.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.