МТС в Україні втрачає

Автор/джерело -  © Юлія БІЛОУС, «Укррудпром»



Дата публiкацiї - 4.06.2007 16:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3105

Результати МТС за I квартал 2007 р. виявилися сильними, але менш значними, чим у її найближчого конкурента - “Вимпелкома”. Враження зіпсувала Україна, де через цінові війни абоненти місцевої “дочки” МТС - UMC стали менше розмовляти і платити.

Московське “яйце” втрачає на Україні

Чистий прибуток МТС (“Мобільні Телефонні Системи”) в I кварталі опинився на 20% вище за очікування аналітиків (консенсус 12 інвестбанков, опитаних Reuters). OIBDA і виручка практично співпали з прогнозами, хоча обидва показники були нижчі, ніж в IV кварталі 2006 р. Зате рентабельність по OIBDA опинилася на 1,4 п. п. вище за прогноз - 51,9%. ARPU по Росії стала на 3,5% нижче, ніж в IV кварталі, і декілька нижче за очікування аналітиків - 8,2 доларів в місяць. Президент МТС Леонід Меламед пояснив зниження ARPU сезонними чинниками - зокрема, меншою кількістю робочих днів (57 в I-му кварталі проти 65 в IV-му кварталі) і невисокими доходами від роумінгу.

Аналітики “Атона”, “Трійки Діалог”, Deutsche UFG вважають результати МТС в цілому сильними. А саму МТС результати так порадували, що, за словами Меламеда, компанія вирішила переглянути прогноз по зростанню виручки в 2007 р. - з колишніх 17% до не менше чим 22%. Початковий прогноз був явно заниженим, погоджується провідний аналітик “Трійки Діалог” Андрій Богданов.

Проте квартальні результати МТС вразили аналітиків трохи менше, ніж результати його основного конкурента - “Вимпелкома”. Виручка конкурента виросла в порівнянні з IV кварталом 2006 р. на 2,5% до 1,49 млрд. доларів, OIBDA - на 11,1% до 766,4 млн. доларів, рентабельність по OIBDA - на 2,6 п. п. до 51,5%, а чистий прибуток - на 40,1% до 277,3 млн. доларів. Також, наголошується в аналітичному звіті “Велес Капіталу”, операційні витрати “Вимпелкома” за квартал знизилися на 3%, тоді як у МТС, не дивлячись на оголошену програму реструктуризації, - лише на 1,1%. Середній рахунок на активного абонента (що користувався платними послугами протягом останнього кварталу) у “Вимпелкома” залишився на рівні торішнього IV кварталу - 10,9 доларів в місяць. Правда, представники “Вимпелкома” визнавали, що утримати цей показник на колишньому рівні компанії допомогло посилювання облікової політики: з цього року вона перестала вважати активними абонентів, які протягом трьох місяців не користуються платними послугами, а лише дозволяють операторові списувати з їх балансу невеликі суми в рахунок раніше підключених послуг. МТС же при розрахунку ARPU використовує кількість абонентів, що платили за зв'язок за останні півроку.

Аналітик “Атона” Надія Голубева пояснює динамічніше зростання “Вимпелкома” ще і тим, що, виходячи на ринки СНД, цей оператор придбавав не лідерів ринку, як МТС, а компаній, що розвиваються. Таким операторам значно простіше швидше зростати, чим великим компаніям, вважає Голубева.

Ахіллесовою п'ятою для МТС виявився український бізнес. ARPU її української “дочки” UMC впав в порівнянні з IV кварталом 2006 р. не на 14%, як чекали аналітики, а на 20% - до 5,7 доларів в місяць. Середній час розмови одного абонента також знизився - з 147 хвилин в місяць в IV кварталі до 135 хвилин в місяць в I кварталі 2007 р. Рік тому український бізнес приніс МТС 24,6% виручок, тепер же його частка знизилася до 20,2%.

За словами Меламеда, вся справа в ціновій війні, що розвернулася на Україні в кінці 2006 р., і в сезонному чиннику. Одним із зачинщиків цієї війни став оператор “Астеліт” (бренд life:) - прим. "Аратти"), що займає зараз близько 10% ринку, відзначає Богданов з “Трійки Діалог”. Свій внесок вніс і “Вимпелком” (бренд “Білайн” - прим. "Аратти"), що вийшов на Україну рік тому з низькими тарифами. Після цього в гонитву за дешевими абонентами пустилися і два найбільші учасники українського ринку - “Київстар” і UMC. Ситуація з тарифами на Україні вийшла з-під контролю операторів і від неї страждають всі гравці, вважає Богданов. МТС “готова підтримати будь-який позитивний ціновий тренд на Україні”, обіцяє Меламед.

Від “Аратти”: На наш погляд, поганий менеджмент МТС і абсолютно непродуманий ребрендінг, приведе до значного відтоку абонентів UMC до іншого національного оператора. До цього спонукатиме кілька причин, у тому числі і патріотична - бути абонентом “Московской Тєлєфонной Связі”, як вже перейменували місцеві гумористи “Мобільні Телефонні Системи”, відмовиться значна частина патріотично налаштованих абонентів. Змінювати "Український мобільний зв`язок" на "яйця" не захоче і інша частина України - із числа прихильників нинішнього прем`єр-міністра :-)


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.