У світі незабаром з’явиться нова супердержава

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 7.06.2006 21:28 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=311

За даними дослідження, проведеного Gallup Foundation разом з TNS-EMNID, головний конкурент США на місці супердержави - Китай.

55% респондентів бачать Китай як супердержаву

У середньому 55% респондентів бачать Китай як супердержаву. Опитування проходило в США, Росії, Бразилії, Китаї, Індії, Японії, Німеччині, Франції і Великобританії.

У той же час, за даними дослідження, проведеного за замовленням Фонду Бертельсманна, Китай поки все-таки знаходиться на другому місці - перше займають США. Саме Сполученим Штатам 57% опитаних надають місце супердержави в 2020 році.

На третьому місці, за даними опитування, опинилася Японія - за неї висловилися 32% респондентів. Слідом за Японією з невеликим відривом йде Європейський союз - за нього проголосували 30% респондентів. Росії роль супердержави в 2020 році віддають 26% опитаних. Що цікаво, більше всього упевнених у "супердержавному" майбутньому Росії (55%) серед жителів Німеччини. Росіяни поступаються їм у цьому питанні - тільки 42% жителів Росії думають, що в 2020 році стануть громадянами супердержави. Замикає п’ятірку потенційних супердержав Індія - схоже майбутнє їй пророкують 24% респондентів.

Що стосується нинішньої ситуації у світі, то зараз на арені повністю домінують США. 81% опитаних відповіли, що Сполучені Штати в даний момент є безумовним лідером у світі. Цікаво, що друге місце вже зараз, хоч і з великим відривом, займає КНР. 45% респондентів уже сьогодні вважають Китай супердержавою. На третьому місці з 37% "фінішувала" Японія (при цьому із самих японців тільки 16% бачать свою країну супердержавою). Третє і четверте місце займають Великобританія і Європейський союз (33% і 32% відповідно).

Росія цього разу замикає п"ятірку - роль супердержави в сучасному світі віддають тільки 27% учасників опитування. Більшість з них, що характерно, знову виявилися громадянами Німеччини. Серед росіян у цей раз оптимістів виявилося більше - 45% з них вважають свою країну супердержавою зараз. Китай вважають супердержавою майже аналогічне число китайців - 44%.

На прохання перелічити необхідні характеристики великої держави більшість респондентів назвали політичну стабільність, економічну міць, ефективну освітуі науково-дослідний потенціал. Військову міць зарахували до цих факторів тільки 20% опитаних (у Росії - 29%). До головних проблем, що стоять перед провідними державами, учасники дослідження віднесли міжнародний тероризм, бідність і глобальна зміна клімату.

Як показало опитування, населення країн переконане в неминучості формування багатополярного світового порядку. "Люди вважають, що в майбутньому глобальна перевага США зникне. У той же час вони не очікують установлення гармонічного балансу сил, у якому роль посередника відігравала б, наприклад, ООН, і роблять більший наголос на сильні сторони своїх держав у глобальній конкуренції", - зазначив, коментуючи результати дослідження, член ради директорів Фонду Бертельсманна професор Вернер Вайденфельд.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.