Президент Ющенко відкидає всі звинувачення у неконституційності сьогоднішнього Указу. Парламент є неповноважним

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 5.06.2007 18:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3118

Сьогоднішній Указ Президента України про призначення позачергових виборів до Верховної Ради повністю відповідає Спільній заяві, підписаній на найвищому рівні 27 травня.

Про це заявив сьогодні на прес-конференції в смт. Асканія-Нова на Херсонщині Президент України Віктор Ющенко.

«Дух сьогоднішнього Указу повністю відповідає духу і букві політичної заяви, прийнятої всіма політичними силами українського парламенту і підписаної Головою Верховної Ради, Прем’єр-міністром і Президентом», – заявив В. Ющенко. При цьому він підкреслив, що Указ від 5 червня – як і було домовлено в рамках спільної заяви – базується на ст. 82 Конституції, за якою парламент, в якому відсутня третина народних депутатів від його конституційного складу, є неповноважним. «В Указі я констатую, що такий факт наступив, що парламент України є неповноважним», – сказав Глава держави.

Президент відзначив, що згідно Указу, «як про це говориться і в політичній заяві, 30 вересня цього року в Україні проводяться дострокові парламентські вибори».

Разом із тим, сьогоні коаліціянти зустріли Указ Президента відверто нервовою реакцією. Низка нардепів, включаючи регіоналів, заявили, що не виконуватимуть його і звинуватили Президента у порушенні домовленостей.

За словами нардепа Тараса Чорновола, цей Указ не може бути виконаний. Він ввважає, що, ніхто немає права його виконувати з однієї причини - він виданий на основі події, яка не мала місця, тобто на основі того, що в ВР нібито на сьогодні є менше 300 народних депутатів. На його думку політичні партії опозиції провели сумнівні з'їзди із нелегітимними рішеннями і ця процедура не має правових наслідків.

Сціаліст-нардеп Євген Філіндаш заявив, що Указ видано із порушенням конституційних норм, оскільки, на його думку процедура складання повноважень нардепами від опозиції недовершена. А сам Указ, за словами соціаліста мав бути виданим у липні, а відтак парламент має працювати ще місяць(у середині липня у нардепів розпочинаються парламентські канікули - ред.).

Як повідомлялося раніше, сьогодні спікер парламенту Мороз також сказав, що нібито має данні не менше 40 нашоукраїннців не писали заяви про складання повноважень.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.