Джо Байден поговорив телефоном із Путіним - серед тем і Україна

Автор/джерело -  © Голос Америки



Дата публiкацiї - 27.01.2021 15:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=31269

Оглядачі відзначають, що повідомлення Кремля не згадує теми розмови на які вказує Білий дім.

У ході телефонної розмови із президентом Росії Володимиром Путіним, президент США Джо Байден наголосив на питаннях хакерських нападів на американські установи, у яких розвідувальні служби США звинувачують Росію, та арешті лідера російської опозиції Олексія Навального. Про це повідомляє інформаційна агенція AP з посиланням на двох високопосадовців адміністрації США.

Також у вівторок, речниця Білого дому Джен Псакі заявила, що Байден дзвонив Путіну, щоб, серед іншого, наголосити на підтримці суверенітету України. Серед тем розмови, як повідомляється, також було продовження договору СНО-3.

Пізніше повідомлення про зміст розмови було оприлюднено на сайті Білого дому.

"Президент Джозеф Байден сьогодні поспілкувався з президентом Росії Володимиром Путіним. Вони обговорили готовність обох країн продовжити дію СНО-3 на п’ять років, домовившись про те, щоб їхні команди терміново працювали, щоб завершити продовження до 5-го лютого. Вони також домовились вивчити проведення дискусій щодо стратегічної стабільності по низці питань, які стосуються контролю над озброєннями та нових питань безпеки. Президент Байден підтвердив рішучу підтримку суверенітету України Сполученими Штатами Америки. Він також підняв інші питання, що викликають занепокоєння, включно з хакерським зламом SolarWinds, повідомленнями про те, що Росія встановила винагороду за вбивство солдатів США в Афганістані, втручання у вибори в США 2020 року та отруєння Олексія Навального. Президент Байден чітко заявив, що Сполучені Штати будуть твердо захищати свої національні інтереси у відповідь на дії Росії, які завдають шкоди нам або нашим союзникам. Президенти домовились підтримувати прозоре та послідовне спілкування в майбутньому", - відзначається у повідомленні.



Повідомлення про розмову президентів опублікував і уряд Росії. У ньому наголошується, що Путін відзначив, що нормалізація відносин між країнами відповідає їх інтересам.

Як повідомляє сайт Кремля, серед тем розмови було "внутрішньоукраїнське врегулювання".

"Загалом бесіда лідерів Росії та США мала діловий та відвертий характер", - повідомляє Кремль.

Оглядачі відзначають, що повідомлення Кремля не згадує теми розмови на які вказує Білий дім.



"Не шок, але повідомлення Кремля щодо дзвінка Байден-Путін не згадує хакерський злам Solar Winds... або винагороди (за американських солдатів - прим. ГА)", - твітує журналіст каналу CNN Захарі Коген.

Оглядачі відзначають, що Кремль не згадує і тему Навального у розмові президентів.

 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.