Держдума Росії проти України в НАТО. НАТО застерігає Росію від подібних заяв

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 7.06.2006 21:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=313

Росія назвала «колосальним геополітичним зсувом» можливий вступ до блоку НАТО України і Грузії. Таку заяву зробив міністр закордонних справ тієї країни Сергій Лавров.

НАТО застерігає Росію від заяв щодо України

Державна Дума Росії одностайним голосуванням ухвалила сьогодні звернення до українського парламенту, у якому російські депутати висловили "вкрай негативне ставлення" до можливого вступу України до НАТО і попередили про погіршення двосторонніх відносин у разі такого кроку Києва, повідомляє Українська служба BBC.

Голова комітету Думи зі справ СНД Андрєй Кокошин зачитав відповідну заяву.

Андрєй Кокошин:
- Вступ України до військового блоку призведе до дуже негативних наслідків для цілої низки відносин між нашими братніми державами, яких поєднують родинні зв’язки, спільні духовні цінності, культура і спільна зацікавленість у тому, щоби зробити наші економіки більш конкурентними.

Голова Ради Федерації РФ Сєргєй Міронов:
- Я дуже добре розумію громадян Криму, протестуючих проти присутності на півострові американських військових. Якби Верховна Рада України ухвалила відповідне рішення, це було б одне, але рішення ще не ухвалено, а військові вже приїхали.

Перший заступник МЗС України Антон Бутейко у відповідь на заяви російської сторони зазначив, що вони суперечать двосторонньому договорові про дружбу, співпрацю і партнерство 1997 року.

Міністерство закордонних справ України також підтвердило інфомацію СБУ про заборону на в'їзд до України віце-спікера Держдуми Росії Владіміра Жириновського і кількох інших російських полтиків, яких влада в Києві звинувачує у недружніх щодо України заявах або діях.

Раніше персоною нон ґрата в Україні було оголошено депутата Держдуми Константіна Затуліна.

Міністр оборони України Анатолій Гриценко заявив, що вбачає втручання певних сил Росії, на рівні Держдуми та окремих організацій у конфлікт довкола спільних з НАТО навчань "Морський Бриз".

Він назвав той конфлікт спробою інформаційно-політичного впливу на центральну владу в Україні.

Пан Гриценко також назвав рішення Верховної Ради автономії щодо оголошення Криму "територією без НАТО" неконституційним і зазначив, що в будь-якій країні питання проведення військових навчань вирішує центральна влада, а не місцеві органи.

Він також наголосив, що якби політичні сили "не підбурювали ситуацію в Криму, населення б взагалі не помітило цих навчань".

Міністр оборни однак зазначив, що в разі, якщо Верховна Рада України не дозволить проведення навчань, вони не відбудуться.

НАТО застерігає Росію від заяв щодо України

Президент Парламентської Асамблеї НАТО П’єр Леллюш відкинув застереження російського міністра закордонних справ Сергія Лаврова щодо можливого вступу України до НАТО.

П’єр Леллюш:
- Стосовно заяви пана Лаврова, то я не здивований сутністю, але підкреслюю суперечність – Угода між Росією і Нато підписана у травні 1997 року чітко визнає право кожної європейської країни вибирати собі союзників та організації в які вступати, а також здійснювати цей вибір повністю суверенно. Те, що Росії не подобається розширення НАТО на схід не є новиною ані для Заходу, ані для США. Але не зрозуміло якби Росія перешкодила вступу України до Нато не повертаючись до методів часів Холодної війни».

Леллюш також висловив думку, що відновити імперію в кордонах колишнього Радянського союзу вже неможливо і «геополітичним струсом», як висловився російський міністр Сєргєй Лавров, був би не вступ до Альянсу України та Грузії, а спроби відновити імперію в старому форматі.

П’єр Леллюш:
- Я вважаю, що самостійний вибір націями власної системи безпеки і є запорукою стабільності в світі. Все, що діє всупереч цій логіці, себто спроби змусити, зашкодити, завадити країні вільно здійснити той чи інший вибір і є, на мою думку, спробою дестабілізувати європейську безпеку. Виходить так, що я читаю останні події дещо інакше, ніж це робиться в Москві. Прикро, що сьогодні Росія фактично відступає від того духу партнерства, який було закладено в угоді від 27 травня 1997 року.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.