Росія торгується з Заходом за Україну. А українські політикани ділять примарні портфелі, продаватися оптом більшовикам комфортніше

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 8.06.2007 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3146

Президент Російської Федерації Володимир Путін, критикуючи Україну, насправді дорікає США, вважає експерт Інституту Горшеніна Володимир Застава.

У своєму коментарі він висловив думку, що останні заяви Путіна про процес переходу влади, що розвертається в Україні, до тиранії і про можливе підняття цін на російські енергоносії слід розглядати не в контексті російсько-українських відносин, а в контексті глобальної політики.

Застава не виключає, що дані заяви не випадково були зроблені напередодні самміту G8 і адресовані, в першу чергу, її учасникам.

Експерт нагадує, що в світовому інформаційному полі все частіше звучать звинувачення на адресу Путіна з боку політиків Європи і США в згортанні демократичних перетворень в Росії. Застава упевнений, що у зв`язку з цим Президент РФ змушений захищати свої позиції і робити у відповідь заяви. Зокрема, зазначив експерт, вперше за останні роки Путін торкнувся теми перенацілювання російських ракетних установок у бік Європи. У випадку із заявами про Україну російський Президент посилає «два меседжа», зазначає експерт Інституту Горшеніна.

Перший, за його словами, наступний: Росія може підняти вартість газу для України, що призведе у відповідь до дій української сторони у вигляді підняття тарифів на транспортування газу по українській трубі до Європи. Даний процес небезпечний своєю невизначеністю і можливими перебоями в поставках енергоносіїв європейським споживачам, зазначив Застава. «Можна пригадати, в що вилилося короткочасне протистояння Росії і Білорусі на початку цього року. Зрештою ціна на російський газ, яка включає і витрати на транспортування через Україну, підніметься для європейських країн», - зазначає Застава.

Другий посил Путіна, на думку експерта, - про те, що в Україні порушується Конституція, що призводить до узурпації влади і тиранії. «Цим Путін натякає, що американські ініціативи по демократизації країн колишнього СРСР не спрацьовують, і що Росія - не «гірша» за інших. Тобто, це спроба відвести від себе звинувачення в недемократичності і «перевести стрілки» у бік США і їх сателітів в Східній Європі», - зазначив експерт.

Проте, на думку Застави, «Україні варто задуматися не стільки над антиукраїнським змістом заяв Путіна, скільки над тим, що відсутність турботи про власну суб`єктність призводить до перетворення нашої країни на розмінну монету, інформаційну іграшку у великих іграх світових політиків».

Як повідомлялося раніше, Путін в недавньому інтерв'ю західним ЗМІ, кажучи про ситуацію з демократією за межами Росії, зазначив: "Я про пострадянський простір взагалі вже не говорю. Була одна надія на хлопців з України, але і ті просто повністю себе дискредитували, там справа йде просто до суцільної тиранії. Повне порушення Конституції, всіх законів і так далі".


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.