«Запоріжсталь» відбудує Хортицю до початку зими

Автор/джерело -  © proUa



Дата публiкацiї - 8.06.2006 13:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=316

До 1 грудня буде повністю закінчено будівництво історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» на острові Хортиця, що зводиться за проектом і коштом комбінату «Запоріжсталь».

Про це повідомив заступник директора заповідника Максим Остапенко і відзначив, що зимою почнуться дизайнерські роботи, мета яких – максимально точне відтворення атмосфери козацького часу.

За словами Остапенка, саме художнє оздоблення є найбільш відповідальною і наукомісткою роботою, оскільки передбачає пошук нестандартних рішень, рідкісних експонатів, предметів антикваріату при дуже незначних описах, що збереглися до наших днів. Він відзначив, що чотирьом об’єктам – церкві, куреню, будинку Кошового і січовій канцелярії – планується повністю надати музейний характер в частині інтер’єру і екстер’єру, при цьому решта 19 об’єктів будуть витримані в загальній козацькій стилістиці.

Всього металургійний комбінат «Запоріжсталь» виділив на відновлення комплексу на острові Хортиця близько 14 млн. грн., при цьому представники підприємства контролюють освоєння коштів а також дотримання досить високих темпів будівництва. На сьогодні окрім спорудження більшості об’єктів уже проведено підземні комунікації - каналізацію, водопровід, електрику. У більшості споруд комплексу буде опалювання, тому «Запорізька Січ» працюватиме цілий рік, а в церкві можна буде вінчатися навіть взимку.

Президент України Віктор Ющенко під час одного з останніх візитів в Запоріжжя відвідав історико-культурний заповідник і відзначив, що «відновлення Хортиці – це не тільки збереження історичної спадщини, але й нові надходження коштів до місцевого бюджету». Він закликав «бути серйозними до Хортиці» і висловив переконання, що «Запоріжжя – це край, куди повинні приїжджати українці з усіх куточків світу».

Нагадаємо, будівництво історико-культурного комплексу «Запорізька Січ» почалося ще в 2004 році, потім будівництво припинилося через нестачу фінансування. Другий етап інтенсивного будівництва почався в червні минулого року, коли всі витрати взяла на себе «Запоріжсталь».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.