Вчені: Мораторій на страту стимулює зростання вбивств

Автор/джерело -  © «Освітній портал»



Дата публiкацiї - 11.06.2007 17:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3168

Незважаючи на те, що більшість розвинених країн скасували страту або ввели на неї мораторій, дебати із приводу виправданості “вищої міри покарання” не затихають у більшості країн світу.

На тлі суперечок про виправданість страти вчені США провели дослідження, результати якого виявилися досить несподіваними. Виявляється, заборона на страту лише стимулює ріст убивств.

У ході декількох досліджень, проведених у США, були вивчені дані з виконаних смертних вироків і вбивств за роками, за штатами і округами, беручи до уваги інші фактори: рівень безробіття, дохід на душу населення, можливість арешту й винесення вироку й т.д.

Дослідники виявили цікаві закономірності: так, за даними викладачів університету Еморі, кожна страта злочинця запобігає в середньому 18 убивствам, (у інших дослідників ці дані мають варіанти: від 3 до 14). Дослідники Хьюстонського університету підрахували, що введений в 2000 р. у дію мораторій на страту в штаті Іллінойс прямо або побічно спровокував убивство 150 осіб за чотири роки. Вчені також вважають, що чим швидше смертний вирок приводиться у виконання, тим сильніше ефект на злочинців: скорочення очікування страти на 2,7 роки утримує злочинців у регіоні як мінімум від одного вбивства.

Критики цих досліджень вважають, що, аналізуючи статистичні дані, вчені допускають серйозну методологічну помилку, тобто висновки цих досліджень недостовірні. Інші відзначають, що в ході дослідження в обробку включаються всі вбивства, не враховуючи, що за деякі з них смертельний вирок може бути й не винесений. Крім того, ряд учених відзначають, що в США виноситься так мало смертних вироків, що робити висновки дуже важко.

Вчені, що проводили це дослідження, не проти критики в інтересах науки, але проблема в тому, вважають вони, що їхні дослідження критикуються не через якісь недоліки, а через викладені там висновки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.