Не бачимо приводу не випити!

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 8.06.2006 17:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=318

День народження у шампанського - рівно 190 років тому елітне вино стало прозорим.

Ремюаж на 70-метровій глибині в льохах Артемівського заводу шампанських вин

У 1816 році до історії виробництва шампанського увійшла подія, яка назавжди визначила еталон якості для цього незвичайного напою. Керівник льохами вдови Кліко Антуан Мюллер знайшов спосіб позбавлення ігристого вина від осаду - ремюаж.

Ремюаж використовується у виготовленні шампанського по класичному методу шампанізації в пляшках дотепер.

Як пояснили представники Артемівського заводу шампанських вин, в процесі ремюажа пляшки встановлюють шийкою вниз в спеціальні верстати - пюпітри, в яких прорізають осередки, що підтримують кут нахилу, рівний 45 градусам. Щодня кожну пляшку злегка повертають, що проводиться по певній схемі і украй акуратно, щоб осад переміщався на пробку, не залишаючись ні на стінках пляшки, ні в самому вині. Ремюаж займає в середньому 2-3 місяці.

Процес ремюажа вимагає спеціальної підготовки, оскільки як і раніше проводиться уручну, - спеціальними працівниками - ремюорами. Завершується він тим, що пляшки поміщають в дуже холодну рідину, пробку разом з осадом заморожують і видаляють, а пляшку з чистим прозорим шампанським закупорюють знову.

Довідка. Артемівський завод шампанських вин було створено в 1950 році за прямою вказівкою Сталіна для демонстрації мистецтва радянського виноробства.

Артемівське шампанське традиційно завойовує головні нагороди на конкурсах-дегустаціях. На сьогоднішній день в активі Артемівського заводу шампанських вин близько 100 медалей.

Артемівське шампанське виготовляється за класичною (французькою) технологією шампанізації в пляшці. Процес приготування Артемівського шампанського триває близько трьох років.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.