БЮТівці склали депутатські повноваження і жодне шоу під куполом цього не змінить

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.06.2007 16:27 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3183

Складання депутатами своїх мандатів “не залежить від шоу, яке влаштовує пан Мороз”.

Про це сьогодні в інтерв’ю журналістам заявив Олександр Турчинов.

«Воно не залежить від того, оголошує він ці заяви на засіданнях Верховної Ради чи не оголошує. Воно не залежить від тих образ і тих нісенітниць, які розповідають на своїх прес-конференціях в будинку, де раніше працювала Верховна Рада», - сказав він.

Турчинов пояснив, що відповідно до 81 статті Конституції мандат депутата припиняється у випадку, коли він свідомо пише заяву про вихід з фракції, в момент прийняття відповідного рішення з’їздом.

«Саме вищий орган, відповідно до якого він балотувався в народні депутати, має право приймати рішення щодо припинення його повноважень», - наголосив Турчинов.

«Ні заяви Мороза, ні якісь там апаратні іграшки, ні навіть трудові книжки не впливають на припинення депутатом своїх повноважень», - додав він.

Олександр Турчинов нагадав, що 2 червня відбулися міжпартійні з’їзди Блоку Юлії Тимошенко і блоку «Наша України», на яких були припинені повноваження народних депутатів. «Більше того, напередодні, для того, щоб не було ніяких юридичних зачіпок, депутати від цих політичних сил... написали заяви власноруч щодо припинення своїх повноважень, тобто виходу з депутатських фракцій, щоб дати підстави Президенту ще раз розпустити парламент».

Турчинов наголосив, що поправки до регламенту, прийняті на наступний день після з’їздів опозиційних блоків, прийняті з розрахунку, що «депутати, які знаходяться в залі, вони не напишуть ці заяви, тому що як вони[коаліція], вважали що може хтось писав ці заяви під тиском, хтось писав у якихось інших умовах». «Вони сподівалися, що коли стане рубом питання щодо складання повноважень, багато людей почне коливатись», - додав він.

«Я хочу підтвердити, що у нас 103 народних депутатів із 106, які попередньо написали заяви, ще раз письмово у день сесійного засідання підтвердили свою позицію і попросили про це оголосити головуючого під час сесійного засідання пана Мартинюка. Він відмовився робити це оголошення, але ж ці заяви були відповідним чином оформлені і передані до нього», - сказав він.

«Тобто 103 депутата Блоку Юлії Тимошенко свідомо підтвердили ще раз вимогу Верховної Ради свою позицію щодо складання власних повноважень», - наголосив Турчинов.

Він повідомив, що Верховна Рада отримала витяг з протоколу з’їзду Блоку Юлії Тимошенко щодо припинення повноважень народних депутатів. Також Турчинов навів документ з управління кадрів апарату Верховної Ради. За його словами, він свідчить про те, що підписи 103 народних депутатів під заявами про складання депутатських повноважень підтверджено.

«Тобто вже другий тиждень ці заяви знаходяться в управлінні кадрів, і головне, що відповідно цих заяв 2 червня був проведений з’їзд, де всіх депутатів позбавили депутатських повноважень», - сказав він. «І відповідно до цього з’їзду будь-які інші рішення Верховної Ради, які приймалися вже наступного тижня, що там депутат повинен особисто підбігти до Мороза, щось станцювати, щось заспівати, щось ще розказати, вони не мають жодного сенсу», - сказав він.

«Тобто Верховна Рада відповідно до Конституції з 2 червня не є повноважною», - наголосив Турчинов.

Як повідомлялося раніше, Олександр Мороз неодноразово заявляв, що багато підписів нардепів під заявами нібито не схожі на ті, що стоять під Присягою, а заява від Юлії Тимошенко взагалі написана невідомо ким.

Наразі, під цим приводом більшовики “гальмують” процедуру складання повноважень нардепами, що поставити під сумнів нелегетимність цього складу парламенту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.