Українцям, мабуть, доведеться знову міняти паспорти

Автор/джерело -  © Українська правда



Дата публiкацiї - 12.06.2007 18:12 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3187

Консорціум "ЄДАПС" готовий впровадити в Україні біометричні електронні закордонні паспорти і чекає затвердження відповідних нормативно-правових актів.

"Я сподіваюся, що на цьому тижні буде ухвалена постанова Кабінету міністрів, що затвердить опис і порядок видачі цього паспорта", - сказав у вівторок на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" народний депутат України Василь Грицак.

Президент Консорціуму "ЄДАПС" Ірина Обиденко відзначила, що підприємства консорціуму "ЄДАПС" цілком готові до випуску закордонних паспортів із умонтованим безконтактним чипом.

Подібна технологія, за її словами, дозволить цілком виключити махінації з закордонними паспортами українців.

У свою чергу присутній на прес-конференції директор державного підприємства "Поліграфічний комбінат "Україна" Валентин Музика запевнив, що підприємство готове до випуску нового паспорта. "Як тільки буде ухвалена постанова Кабміну, комбінат готовий поставляти бланки", - сказав він.

Директор ВАТ "КП ВТІ" Андрій Первушин підкреслив, що чіп з персональними біометричними даними (відбитки пальців, райдужна оболонка ока, геометрія руки й ін.) буде вмонтований в останню сторінку обкладинки паспорта. За його словами, це дозволить автоматизувати прикордонний контроль. "Ми готові, будемо чекати рішення уряду", - сказав він.

Говорячи про вартість електронного паспорта, Грицак підкреслив, що ціна його буде такою же, як і в даний час - 170 грн. Однак, за його словами, необхідно розробити закон про збір біометричних даних.

Такий проект розроблений і, як запевнив Грицак, буде до 1 вересня нинішнього року внесений на розгляд парламенту.

23 лютого 2007 року Верховна Рада прийняла постанову "Положення про паспорт громадянина України для виїзду за кордон".

У ньому передбачено, що додаткова інформація (зокрема, біометрична) про власника закордонного паспорта, зміст якої визначається чинним законодавством, може відображатися безконтактним електронним носієм, що вмонтований у документ.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.