Кому війна, кому - мати рідна. Під каламуть политичної кризи януковичи прихватизовуть газову трубу

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 13.06.2007 15:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3191

Існує чіткий план захоплення стратегічних комунальних, нафтових та газових підприємств України, розроблений не в Україні.

Про це заявив сьогодні радник Юлії Тимошенко з питань енергетичної політики Олекса Гудима під час прес-конференції у Львові.

«А виконавцями є урядовці Януковича, зокрема, Бойко та Клюєв. Позиція БЮТ щодо цього питання чітка та послідовна: жодних концесій стратегічних комунальних підприємств України, поки державою керують Янукович, Клюєв та Бойко», – заявив він.

За його словами, до формування справжньої української влади про концесію важливих підприємств не можна навіть говорити: «Головне – сконцентруватися зараз на проведенні дострокових парламентських виборів 30 вересня, сформувати демократичну коаліцію та українську владу. Адже у цей час лобісти московських планів у Міністерстві палива та енергетики України готують захоплення стратегічних комунальних підприємств. Ми ж не проти концесії, але за правління уряду Януковича – в жодному випадку».

За словами Гудими, запевняння у тому, що концесію здійснюватимуть французькі чи інші компанії, – є окозамилюванням.

«Можна сказати, що компанія, яка здійснюватиме концесію, є, скажімо, французькою. Але дуже швидко ми побачимо, що за нею стоять структури Фірташа, Фурмана чи ще когось. У нас є дані, що першою у черзі на концесію МКП «Львівтеплоенерго» стоїть компанія «УкрГазЕнерго», яка є дочірньою компанією «РосУкрЕнерго». І прикритися вони можуть будь-якою французькою фірмою», – наголосив Гудима.

Відповідаючи на численні запитання журналістів, пан Гудима вкотре наголосив: «Ми не проти концесії. Але проводити її можна лише тоді, коли в Україні буде українська влада, яку ми, переконаний, сформуємо після 30 вересня, та кілька ступенів захисту підприємства та споживачів. Віддавати стратегічні підприємства в концесію, коли в державі керують лобісти Російської Федерації на захоплення ласих шматків у вигляді «теплокомуненерго», «електротрансів», «водоканалів», ми просто не маємо права».

Як повідомлялося раніше, міністр ПЕК Бойко за сумісництвом очолює ТОВ Газотранспортний консордціум, створене за часів Кучми. Російська сторона неодноразово у тій чи іншій формі заявляла про бажання володіти українськими стратегічними газогонами. Саме із цим кремлівське керівництво пов'язує ціни на газ для України.

Нещодавно Президет Путін прямо заявив, що Україну очікує чергове підвищення цін на газ, оскільки російська сторона включатиме в неї компенсацію за нібито недоотримані прибутки за минулі роки.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.