Сьогодні космічний зонд Cassіnі спробує з’ясувати походження Титану

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 13.06.2007 17:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3196

Сьогодні космічний зонд Cassіnі підлетів до найбільшого супутника Сатурну - Титану для того, щоб одержати дані про склад верхніх шарів атмосфери супутника.

Фахівці повідомляють, що прилади Cassіnі постараються проникнути в верхні шари атмосфери супутника-гіганта. Для цього обрано специфічну траєкторію наближення, під час якої Титан виявиться між Сонцем і Cassіnі, і ультрафіолетовий спектрометр зонду зможе прямо зняти спектри поглинання тільки верхніх шарів атмосфери Титана, чого раніше не вдавалося зробити, повідомляє Газета.Ru.

Вчені вважають, що головне завдання у вивченні Титана - це встановити його походження, адже дуже велика його подібність з планетами земної групи.

Відомо, що під час одного з ранніх прольотів зонд уже відкривав на Титані об’єкти, схожі на земні. Ними виявилися багатокілометрові дюни на супутнику, які дуже спантеличили фахівців NASA: "Так само виглядає радарна картинка якоїсь пустелі в штаті Аризона".

Вчені думають, що єдине, що поєднує дюни Титану й земні дюни, - це механізм їх утворення під дією вітрів.

Як відомо, раніше вже відбувалися польоти повз Титан, під час яких були відкриті дві кільцеподібні структури, схожі на кратери або вулканічні кальдери, гірський хребет, моря, ріки й озера.

Вчені вважають, що на Титані може бути життя

Французькі дослідники знайшли підтвердження тому, що під корою супутника Сатурна Титана може бути життя.

На крижаному супутнику Сатурна Титані були виявлені низькочастотні радіохвилі. Як стверджує нове дослідження, це може свідчити про те, що під твердою оболонкою цього небесного тіла є рідка вода, а виходить, і життя.

Як передбачається, надземна кора Титану значною мірою складається з льоду, а температура на поверхні приблизно дорівнює -178° за Цельсієм. Але вчені вважають, що глибоко під поверхнею може перебувати рідина - вода, багата на аміак.

Тепер група французьких дослідників на чолі з Фернанду Сімоєсом одержали перше наукове підтвердження цієї гіпотези.

Це вдалося їм завдяки загадковому радіосигналу, отриманому зондом Європейського космічного агентства (ЄКА) Huygens в 2005 році. Радіосигнал був виявлений у дуже вузькому низькочастотному діапазоні, що приблизно дорівнював 36 Герц, повідомляє газета “Взгляд”.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.