Президент, як гарант Конституції, має право на свого представника у ЦВК

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 14.06.2007 22:22 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3212

Сьогодні прем'єр Янукович звинуватив Президента Ющенка у порушенні Конституції. За призначення свого представника у ЦВК. У Серетаріаті Президента ввічливо пояснили, що прем'єр трохи не в курсі, що таке гарант.

Відповідно до статті 102 Конституції України Президент України є Главою держави. Водночас Конституція покладає на Президента України як главу держави особливий обов'язок – бути гарантом, зокрема, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина (ст. 102 Конституції, абзац 3 п. 4 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України № 7-рп 27 квітня 2000 року).

«Серед основних конституційних прав громадян, закріплених Основним Законом України, – право брати участь у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраним до органів державної влади та органів місцевого самоврядування (стаття 38). Реалізація зазначеного права є основою існування демократичної правової держави. Тож, гарантування зазначеного конституційного права громадян є конституційним обов'язком Глави держави», – зазначає Пукшин.

Він також нагадав, що, згідно з п. 28 ч. 1 ст. 106 Конституції, Президент України для здійснення своїх повноважень у межах коштів, передбачених у Державному бюджеті, створює консультативні, дорадчі та інші допоміжні органи і служби. Конституційний Суд з цього приводу у своєму рішенні від 7 квітня 2004 року відзначив, що завданням таких органів є сприяння Президентові в реалізації його конституційних повноважень.

«Таким чином, зазначена конституційна норма передбачає право Глави держави створювати будь-які органи, служби – одноосібні, колегіальні тощо. При цьому Президент обмежений лише тим, що такий допоміжний орган, служба створюється виключно для забезпечення здійснення його повноважень, і тим, що такий орган, служба мають створюватися у межах передбачених держбюджетом асигнувань», – відзначає заступник Глави Секретаріату.

Указом Президента України від 7 червня 2007 року на Представника Президента у ЦВК покладено забезпечення здійснення Главою держави конституційних повноважень щодо забезпечення додержання конституційних прав громадян України на участь у референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

При цьому основним завданням цього Представника є забезпечення постійного зв'язку між Президентом як гарантом додержання Конституції, прав і свобод людини і громадянина в Україні і Центральною виборчою комісією як постійно діючим державним органом з організації підготовки і проведення виборів та референдумів (пункт 4 Положення), наголошує І. Пукшин.

Таким чином, відзначає він, зазначений Указ прийнято відповідно до п. 28 ч. 1 ст. 106, ч. 2 статті 102, ч. 1 ст. 38 Конституції з метою здійснення Президентом України своїх конституційних повноважень щодо гарантування відповідного конституційного права громадян.

Виходячи з цього, Представник Президента в ЦВК має здійснювати постійний моніторинг реалізації заходів із забезпечення підготовки та проведення виборів і референдумів в Україні; вносити Президентові пропозиції щодо здійснення заходів із забезпечення виборчих прав громадян, прав на участь у референдумах, щодо підготовки проектів законів, а також проектів актів Глави держави з питань, що стосуються організації і порядку проведення виборів і референдумів в Україні, вдосконалення діяльності Центральної виборчої комісії, бере участь у розробленні таких проектів.

Водночас Пукшин наголосив, що, згідно з Положенням про Представника Президента України у Центральній виборчій комісії, затвердженим зазначеним Указом, Представник у своїй діяльності керується, зокрема, Конституцією та законами України (а отже, і законом про ЦВК), актами Президента України (пункт 2), а взаємодія з іншими органами державної влади, зокрема ЦВК, відповідно до пункту 6 Положення, здійснюється в установленому порядку.

«За таких обставин Представник Президента в ЦВК при здійсненні своїх повноважень має діяти виключно в межах чинного законодавства, і зокрема дотримуватися норми статті 3 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», якою заборонено втручання будь-яких органів, посадових і службових осіб, громадян та їх об'єднань у вирішення питань, що належать до повноважень Комісії», – відзначає заступник Глави Секретаріату.

Для здійснення зазначених повноважень для Представника Президента передбачено зокрема право в установленому порядку бути присутнім на засіданнях ЦВК.

Довідково: згідно зі ст. 4 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», на засіданні ЦВК мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення Комісії кандидати на пост Президента України та їх довірені особи в загальнодержавному виборчому окрузі, кандидати в народні депутати України, уповноважені представники кандидатів на пост Президента України, уповноважені особи партій (блоків) – суб'єктів виборчого процесу, уповноважені представники ініціативних груп всеукраїнського референдуму, а також офіційні спостерігачі від іноземних держав, міжнародних організацій та представники засобів масової інформації. На засіданні Комісії при розгляді заяви чи скарги мають право бути присутніми представники заявника, скаржника, суб'єкта оскарження та інших заінтересованих сторін. Інші особи мають право бути присутніми на засіданні Комісії на запрошення або з дозволу Комісії, про що Комісією приймається відповідне рішення.

Таким чином, а також враховуючи зазначене вище, Представник Президента України у Центральній виборчій комісії може бути присутнім на засіданні Комісії на запрошення або з дозволу Комісії, зазначає Пукшин.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.