Українська ракета-носій вивела на орбіту німецький науковий супутник

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 15.06.2007 17:25 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3225

15 червня 2007 року о 5 годині 14 хв. за київським часом ракетою-носієм “Дніпро” з космодрому Байконур успішно виведений на сонячно-синхрону орбіту висотою 515 км німецький космічний апарат дистанційного зондування Землі «TERRA SAR-X».

Пуск підготовлений і здійснений фахівцями Міністерства оборони Росії і підприємств промисловості України і Росії. Це був дев’ятий пуск ракети-носія «Дніпро» і 38-й виведений на орбіту КА. Ракета-носій „Дніпро” є конверсійним варіантом міжконтинентальної балістичної ракети РС-20, що розроблена ДКБ “Південне” ім. М.К. Янгеля і серійно виготовлена ДП „ВО “Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова”, повідомляє прес-служба Національного космічного агентства України.

Запуск виконувався в рамках українсько-російської програми „Дніпро” на основі контракту на пускові послуги між українсько-російським підприємством МКК „Космотрас” і компанією EADS ASTRIUM GmbH. Координацію програми „Дніпро” здійснює МКК “Космотрас” (м. Москва). До її реалізації залучено провідні підприємства ракетно-космічних галузей України та Росії: ДКБ “Південне” ім. М.К. Янгеля, ДП „ВО “Південний машинобудівний завод ім. О.М. Макарова”, ВАТ “Хартрон” - (Україна), АТ “Асконд”, АТ “Корпорація “Рособщемаш”, КБ спеціального машинобудування, КБ транспортного машинобудування, ЦНДІ машинобудування, НВО „Імпульс”, Московський завод електромеханічної апаратури - (Росія).

Terra SAR-X - космічний апарат з радаром з синтезованою апертурою, працюючою в Х-діапазоні, призначений для отримання геоінформації з космосу. Програма здійснюється у рамках державно-приватного співробітництва між Німецьким аерокосмічним центром DLR і компанією EADS ASTRIUM GmbH. Маса апарата – 1346 кг.

Це перший пуск РН „Дніпро” з подовженою космічною головною частиною, розробленою ДКБ „Південне ім. М.К. Янгеля” та виготовленою ДП „ВО „ПМЗ ім. О.М. Макарова” на замовлення МКК "Космотрас" для запусків великогабаритних космічних апаратів довжиною більш 5 м та діаметром до 2,7 м.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.