Медведчук – уже не член Вищої ради юстиції

Автор/джерело -  © «Майдан»



Дата публiкацiї - 18.06.2007 21:47 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3237

15 червня Личаківський районний суд Львова зупинив дію рішення Вищої ради юстиції від 31 травня цього року у тій частині, якою було поновлено повноваження Віктора Медведчука як члена ВРЮ.

Таким чином суд визнав за доцільне забезпечити адміністративний позов мешканця Львова відомого правника Андрія Бойка, якого у грудні 2005 року Всеукраїнським з'їздом представників юридичних вищих навчальних закладів та наукових установ було на законних підставах призначено членом Вищої ради юстиції замість саме В.Медведчука. Однак набути повноважень члена ВРЮ А.Бойку весь цей час перешкоджали в різних формах, у тому числі й через штучно організовані судові позови. Через своєрідне поновлення повноважень В. Медведчука як члена ВРЮ самою Вищою радою юстиції А. Бойко остаточно може бути позбавлений можливості скласти присягу члена ВРЮ і приступити до виконання його повноважень.

Рішення ВРЮ про поновлення В.Медведчука позивач вважає протиправним, незаконним, вказує у позові, що пан Медведчук втратив членство у ВРЮ ще у травні 2004 року у зв'язку з закінченням шестирічного терміну, на який його було призначено, а черговим перепризначенням (до речі, як стверджують юристи, не безгрішним у правовому плані) пан Медведчук уже знехтував сам, оскільки не складав присяги члена ВРЮ і до виконання відповідних повноважень не приступав.

Суд визнав, що А.Бойко навів “достатньо даних про те, що до ухвалення рішення по справі існує очевидна небезпека заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача”, якщо Віктор Медведчук надалі братиме участь у роботі Вищої ради юстиції. Ухвала Личаківського районного суду підлягає негайному виконанню.

Як повідомлялося раніше, 31 травня Вища рада юстиції України поновила членство В.Медведчука в цьому органі. Зокрема, розглянувши відповідну заяву В.Медведчука, ВРЮ частково скасувала своє рішення від 27 травня 2004 року № 180, яким було припинено його повноваження як члена Вищої ради юстиції, оскільки після призначення його до складу Ради на другий поспіль шестирічний строк він не прийняв присягу члена ВРЮ.

Водночас, зважаючи на те, що чинне законодавство України не вимагає повторного складення присяги членом Вищої ради юстиції, строк повноваження якого продовжено у зв’язку з новим призначенням на ту ж саму посаду, Рада ухвалила рішення про поновлення повноважень В.Медведчука як члена Вищої ради юстиції.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.