Анатолій Гриценко: Евакуювати українців з Сектора Гази без ризику для життя - неможливо

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 20.06.2007 00:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3246

Евакуювати без ризику для життя українців з Сектора Гази неможливо. Про це заявив журналістам міністр оборони України Анатолій Гриценко. Близько двухсот громадян України лишаються заручниками нового збройного конфлікту і Палестині.

За його словами, поки ще не створені умови для перевезення людей до місцевості, звідки їх може забрати український літак. У аеропорту "Бориспіль" чекає наказу для вильоту літак Ту-154 Б2, на борту якого сформована бригада військових медиків. За словами міністра, є ще другий військово-транспортний літак Іл-76, який чекає наказу для вильоту на аеродромі в Мелітополі.

Близько двохсот українців буде евакуйовано з сектора Гази

166 громадян України, з яких більше сотні - діти, мають намір залишити сектор Гази, захоплений кілька днів тому бойовиками руху "Хамас". Крім того, зараз виїзду з сектора Гази чекають 141 громадянин Росії, 19 громадян Молдови, Казахстану і Білорусі. В основному це - жінки, що вийшли заміж за палестинців, та їх діти.

Нагадаємо, кабінет міністрів виділив МЗС України 450 тис. грн для здійснення невідкладної евакуації в Україну з території Палестинської Національної Автономії (сектор Гази) українських громадян і членів їхніх сімей у зв'язку з політичною ситуацією, яка склалася в цій державі. Розпорядження Мінфіну підписав 15 червня прем'єр-міністр України Віктор Янукович. Витрати здійснюватимуться за рахунок коштів резервного фонду державного бюджету.

Як повідомлялося раніше, у зв'язку із загостренням ситуації в секторі Газа ПНА до посольства України в Ізраїлі звернулися громадяни України, які проживають у даному регіоні, з проханням вивезти їх за межі зони бойових дій. МЗС України звернулося до Міноборони з проханням розглянути можливість виконання спецавіарейсу з України до аеропорту однієї з сусідніх із Ізраїлем країн і назад в Україну. Міністром оборони України А.Гриценком невідкладно було ухвалено рішення задіяти для проведення евакуаційної операції літак Ту-154 Б2 Державного підприємства МО України "Українська авіаційна транспортна кампанія (УАТК)".

В даний час літак знаходиться в повній готовності до вильоту. Він завантажений провіантом, водою і має на борту групу військових медиків. За словами президента авіаційної компанії Віталія Попова, екіпаж літака складається з найдосвідченіших льотчиків, які мають досвід проведення евакуаційних операцій, зокрема з Африканського континенту.

Нагадаємо, 14 червня президент Палестинської Автономії Махмуд Аббас розпустив коаліційний уряд автономії і оголосив надзвичайний стан. Проте "Хамас" не підкорився рішенню президента. М.Аббас призначив нового прем'єр-міністра, яким став представник руху ФАТХ Салам Файяд. За повідомленням радіо "Свобода", Захід демонстративно підтримує М.Аббаса і С.Файяда, ігнорує ХАМАС, але намагається надати гуманітарну допомогу населенню сектора Гази в обхід структур ісламістів. Голова ПНА вже заявив, що готовий відновити серйозні мирні переговори з Ізраїлем. Помічники М.Аббаса повідомили, що палестинський лідер говорив про це по телефону із президентом США.

Боротьба між "Фатхом" (прихильником мирних переговорів з Ізраїлем) та "Хамасом" (ісламським рухом, який виступає за знищення Ізраїлю та створення теократичної Палестинської держави) - це фактично боротьба за владу в Палестині.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.