Наступної середи Мороз сподівається на бенефіс під куполом: збори нардепів публічно спаплюжать Конституцію

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.06.2007 02:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3271

Голова Верховної Ради п’ятого скликання Олександр Мороз прогнозує розгляд парламентом змін до Конституції 27 червня.

"Я сподіваюся, що 27 числа, зібравшись на засідання, закриваючи сесію, ми проголосуємо закон про зміни до Конституції та відправимо його в Конституційний Суд", - сказав Мороз.

Він також повідомив, що на засіданні консультативної ради при голові Ради з питань місцевого самоврядування в Коростині 20 червня роздав всім учасникам цього засідання відповідний уточнений проект закону.

Спікер також зазначив, що нова редакція Конституції, прийняти яку він пропонує парламентаріям, містить і норми, що передбачають обмеження депутатської недоторканності.

Мороз ініціює скасування призначення Президентом міністрів оборони й іноземних справ при формуванні Кабінету Міністрів.

Він також пропонує зробити Кабмін відповідальним і підконтрольним тільки парламентові.

Крім того, Мороз пропонує зміни до Конституції у частині повноважень депутатів Ради, дозволивши їм приймати рішення про саморозпуск парламенту 300 голосами.

При цьому Мороз пропонує залишити Президентові право розпуску Ради, але перед оприлюдненням відповідного Указу зобов’язати Президента представляти його Конституційному Судові для визначення відповідності його Конституції.

Мороз також пропонує збільшити термін для організації або проведення позачергових виборів Ради до 90 днів (зараз цей термін складає 60 днів).

Спікер також запропонував ліквідувати районні державні адміністрації і передати їх функції виконкомам.

Як повідомлялося раніше, Верховна Рада закінчить третю сесію 27 червня. Наступна, четверта, сесія Верховної Ради України п’ятого скликання почнеться 4 вересня. Відповідні постанови були прийняті на засіданні зборів нардепів парламенту.

Станом на 19 червня, кількість депутатів у Верховній Ради зменшилася з 450 до 288. Таким чином, на даний момент у парламенті немає необхідних для його повноважності двох третин від конституційного складу.

Неповноважний парламент не може ухвалювати законодавчі, а тим більше - конституційні рішення.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.