Бізнес по-російськи. Наука для лоховитих інвесторів та наївних західних політикв

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 22.06.2007 14:43 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3276

ТНК-ВР і Газпром близькі до підписання угоди по передачу газовій монополії 62,7 відсотки акцій оператора Ковиктинського родовища "РУСИА Петролеум".

Про це пише “The Wall Street Journal”.

За даними анонімного джерела видання, сума угоди складе біля мільярда доларів, хоча саме родовище оцінюється приблизно в 20 мільярдів доларів.

Продаж значної частки в Ковиктинському проекті видання пов’язаний з тиском на російсько-британський консорціум з боку Кремля. Російська влада неодноразово говорила, що має намір відкликати ліцензію ТНК- ВР на Ковиктинське родовище, оскільки компанія не виконує умов договору щодо видобутку газу. Однак у ТНК- ВР зазначали, що частково затримки були пов’язані з "Газпромом", який відмовився надавати для газу ТНК- ВР місце в газотранспортній системі.

Як раніше повідомляли російські ЗМІ, ТНК- ВР декілька разів намагалися домовитися з Газпромом про продаж йому частки в проекті, однак газова монополія відмовлялася розробляти родовище.

Зараз Роснадра розглядають питання про відкликання ліцензії в ТНК- ВР. Чиновники повинні були винести рішення ще 1 червня, однак на засіданні на початку літа вирішили перенести остаточний вердикт на більш пізній термін.

Нагадаємо, що в лютому Газпром через західні банки почав організацію двох позик на 4 млрд доларів.

Офіційно було заявлено, що ці гроші підуть на оплату придбання контрольного пакету акцій у проекті Сахалін-2.

Тим часом, уже до червня 2007 року в Газпрома з’явився новий актив - Ковиктинське родовище, ліцензії на яке забрали у ТНК- ВР.

Ковиктинське родовище розташовується в Іркутській області. Його запаси становлять близько 1,9 трильйони кубометрів газу. Цікаво, що раніше російські ЗМІ повідомляли, що ТНК- ВР у "РУСИА Петролеум" належить тільки 62,42% акцій. Таким чином, як компанія збирається продати Газпрому 62,7% акцій, невідомо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.