Як і очікувалося, головною темою перговорів між Януковичем і Путіним була українська ГТС

Автор/джерело -  © УНІАН



Дата публiкацiї - 22.06.2007 15:37 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3278

Прем'єр-міністр України Віктор Янукович і Президент Російської Федерації Володимир Путін під час зустрічі 21 червня обговорили перспективи розвитку європейською і середньоазіатською газотранспортних систем.

Про це повідомив Янукович сьогодні на прес-конференції в Москві після завершення засідання Комітету з питань економічного співробітництва міждержавної українсько-російської комісії.

За його словами, розгляд цього питання буде продовжено на засіданні міждержавної комісії «Ющенко-Путін», яке пройде в серпні.

Як сказав Янукович, сторони домовилися, що це питання має обговорюватися, враховуючи те, що Україна і Росія є стратегічними партнерами в питанні транзиту газу, і 90% російського газу транзитом проходить через територію України.

Прем`єр відзначив, що газотранспортні системи Середньої Азії і Європи потребують модернізації, розширення можливостей і збільшення надійності транспортування.

«Ми маємо проводити цю роботу з урахуванням технічних можливостей і економічних інтересів», - зазначив Янукович.

Як повідомлялося раніше, Президент Путін нещодавно сказав, що російська сторона перегляне у цьому році ціни на газ, який постачається в Україну із урахуванням так званих збитків, які нібито понесла російська сторона за минулі роки, коли постачала пальне за низькими, на думку Путіна, цінами.

Наразі Газпром постачає газ в Україну за ціною $230 за тисячу кубометрів.

Під час першого прем'єрства Януковича була підписана міжурядова угода про утворення газотранспортного консорціуму із управління ГТС України у вигляді ТОВ із статутним фондом $500 тис. Пізніше статутний фонд збільшено до $1 млн. За оцінками фахівців вартість ГТС України перевищує $100 млрд. За тією ж угодою посередником між “Нафтогазом України” та ВАТ “Газпром” було визначено фірму із більш ніж сумнівною репутацією РосУкрЕнерго, в якій “українська сторона” презентована низкою фізичних осіб. За тими ж домовленостями ця фірма була призначена оператором по постачанню в Україну газу із Середньої Азії за міждержавними контрактами.



 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.