Повернення до українського Звичаю

Автор/джерело -  © Анатолій Кондратьєв



Дата публiкацiї - 23.06.2007 02:03 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3285

23 червня в Обухівському районі Київщини, за ініціативи Обухівської райадміністрації, відбудеться святкування свята Купайла за Звичаєвим (нехристиянським) обрядом.

Ще в 1944 році Президент Академії Наук УРСР Володимир Вернадський у книзі “Декілька слів про ноосферу” дав визначення поняттю біосфера – “жива речовина”. Він розповів про енергію, що використовує Природа, створюючи, примножуючи та еволюціонуючи “живу речовину”.

Біосферу Землі, де ми живемо, він розглядав, як живий одяг Землі. Верхня його межа знаходиться на висоті 20 км. над поверхнею Землі, а нижня проходить на глибині 16 км. Саме такою є “товщина живої речовини”, “суцільного” одягу Землі. Саме в “живій речовині” концентрується енергія, що народилася з енергії Сонця.

Вигляд планети та її біосфери – казав В. Вернадський – свідомо та безсвідомо хімічно різко змінюється людиною. Біосфера перебудовується в інтересах мислячої людини як одне ціле з нею. Цей новий стан біосфери, до якого ми невідчутно наближуємося, і є ноосфера.

Ноосфера, тобто “розумова сфера”, ґрунтується на гармонії Людини та Природи. Вернадський закликав оберігати цю гармонію, цитуючи рядки Омара Хайяма:

До нас, як і нині, мінялися зорі і ночі,
І небо, як нині, вершило одвічний свій плин,
Іди обережно в житах, ти ж не млин
Ти мнеш не бур’ян, а блакитнії очі дівочі...


Як говорить старовинне праукраїнська писемна знахідка - Велесова Книга, котру багато вчених ще називають Руськими Відами, саме знання про божественний світ, знання про світ ноосфери, і було ДУХОВНОЮ ФІЛОСОФІЄЮ наших пращурів.

Крім того, в Руських Відах говориться про Заповіт нашому прабатькові від Бога. Цей Заповіт називається “Законами Сварога” чи “ Заповіт батька Ора”. Прабатьком слов’ян був Дажбог.

За цим Заповітом усім онукам Дажбога треба обходити Кривду, рухатися шляхами Правди, поважати Рода небесного та свій рід, поважати друзів та свою сім’ю. Жінкам мати тільки одного чоловіка, розлучення та наявність декількох дружин дозволялося мати тільки у випадку крайньої необхідності. Необхідно було святкувати усі великі свята, не вживати алкоголю та без крайної потреби не вбивати тварин. Заповітом освячувалися усі віча. Вища княжа влада могла передаватися у спадок, але віче могло відлучити князя від влади, якщо справи князя були не на благо роду.
За старовинною праукраїнською традицією ми готуємося святкувати свято Купайли за старовинним звичаєвим обрядом. Хто ж була ця Купайла...

КУПАЙЛА (Купайло) Багато хто сприймає Купайла за бога. Але це не так. Купайла це не бог, а богиня, про що говориться у Велесовій книзі та на що вказував також і радянський академік А.С. Фаміцин. Таке різноголосся відносно статі цієї богині може вказувати лише на те, що культ Купайли вже зникав та відроджувався, але з дещо зміненими функціями. Свято цієї богині приходиться на одна з найкоротших ночей року і святкується щороку з 24 на 25 червня, хоча підготовка до цього святого дня починається задовго до цієї дати. Червень - це водний місяць. Офіційна християнська назва цього свята – свято Івана Предтечі, але український народ це свято з упертістю називає Купайла. Об’єднання в одному імені древньої Православної богині та юдо-християнського мученика сталося через збіг водного хрищення - “купання” з божественним ім’ям Купайла.

Те, що Купайла має жіночий аспект витікає з логіки древніх про рівновагу чоловічого та жіночого начал. Ярило – вогонь, чоловіче начало, Макоша – земля, жіноче начало, Стрибог – повітря, чоловіче начало, Купайла – вода, жіноче начало.

Від імені богині Купайли походять слова: купатися, купель. Їй підлеглі ріки, моря, океани, дощі, зливи, і всі види опадів з їх благими наслідками.

Під час святкування Купайла наші пращури проходили посвяту чотирма стихіями – вогнем, водою, землею та повітрям і таким чином коригували своє духовне та фізичне здоров’я. А своїх пращурів ми знаємо як справді мужніх та сильних воїнів, борців за справедливість та щастя народу.

Слава Україні!

23 та 24 червня в Обухівському районі Київщини, за ініціативи Обухівської райадміністрації, відбудеться святкування свята Купайла за Звичаєвим (нехристиянським) обрядом.

Запрошуються всі бажаючі з 10-00 23 червня на набережну с. Трипілля (біля Історико-археологічного музею “Прадавня Аратта – Україна”).

Купайлівські обряди почнуться 23 червня о 16-00 на набережній селища Трипілля (біля приватного музею). Зранку тільки будуть виступати фольклорні колективи тощо.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.