Колишній останній головний комсомолець УРСР - за люстрацію

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 25.06.2007 19:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3295

Розсекречення архівів КДБ СРСР має стати першим кроком до очищення люстрацією, яке повинна пройти Україна.

Так вважає голова УРП «Собор» Анатолій Матвієнко, повідомили прес-служба блоку «Рух – Українська правиця».

«США демократична країна, тому там ідуть на такі кроки, незважаючи навіть на можливі негативні наслідки для спецслужби. Я особисто пропонував зробити такий крок ще на початку 90-х. На жаль, мене не послухали, бо занадто багато наших політиків бояться народного осуду за справи минулі», – сказав Анатолій Матвієнко, коментуючи наміри ЦРУ відкрити інформацію про підготовку політичних вбивств, зокрема кубинського лідера Фіделя Кастро, прем’єр-міністра Конго Патріса Лумумби, про таємне стеження за журналістами та контроль за особистою кореспонденцію громадян США, що отримували листи з СРСР.

У той же час лідер УРП «Собор» відзначив, що більшість архівів колишнього КДБ знаходяться у Росії, і тому саме Російська Федерація повинна пройти тест на демократичність і розсекретити наявні у неї архіви. «Якщо Кремль зробить цей крок – це означатиме, що Росія матиме шанс демократизуватися, якщо ж ні – то це означатиме незворотне повернення цієї країни до авторитаризму», – сказав Матвієнко.

Нагадаємо, Анатолій Матвієнко у 1989 році був обраний останнім першим секретарем ЦК косомолу УРСР. У 1991 р., після серпневого путчу у Москві і заборони діяльності КПРС в Україні, комсомол припинив існування, трансформувавшись спілку молодіжних організацій. Нині про неї вже нічого не чутно.

Від “Аратти”: як показує практика пострадянських країн, там де було оприлюднено списки стукачків та сексотів, які працювали на політичну поліцію, та введена заборона обіймати керівні державні посади більшовицьким номенклатурникам(люстрація), реформи пройшли швидко й безболісно. Це, такі країни, як НДР, Польща, Чехословаччина...

В тих країнах, де не було проведено люстрації процес ринкових реформ - повільний та блючий. Як правило, в цих країнах - найвищий рівень корупції серед державних службовців та жалюгідне, практично безправне становище більшості населення. В цих країнах вкрай нестабільна політична ситуація, компартія легальна й присутня в органах влади. Наприклад, до таких країн відноситься Румунія, в якій вже неодноразово виникали криваві ексцеси, пов'язані із акціями протесту.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.