Президент Ющенко зазіхнув на монополію путінських фірташів

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 25.06.2007 23:40 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3297

Президент Ющенко зупинив положення Постанови Кабінету Міністрів, які дозволяють фактичну монополізацію українського внутрішнього ринку газу російським посередником. Попри бажання януковичів.

На початку 2007 року Уряд прийняв рішення, яким створені умови для монополізації ЗАТ «УкрГаз-Енерго» українського газового ринку, отримання цим товариством надприбутків за рахунок вітчизняних суб'єктів господарювання, що стало передумовою до різкого погіршення їх фінансового стану, повідомляє прес-служба Президента України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.01.07 № 31 було внесено зміни до порядку забезпечення споживачів природним газом, згідно з якими ЗАТ «УкрГаз-Енерго» отримало одноосібне право укладати договори на постачання та транспортування імпортного природного газу безпосередньо зі споживачами (окрім населення та підприємств комунальної теплоенергетики), що докорінно змінює схему руху грошових потоків на внутрішньому ринку газу.

У результаті прийнятих рішень на ринку газу склалася ситуація, коли:

- обмежено підприємницьку діяльність газорозподільних (газотранспортних) підприємств;

- газорозподільні (газотранспортні) суб'єкти господарювання примушуються до пріоритетного укладення договорів;

- регіональні газорозподільні компанії своєчасно не отримують від ЗАТ «УкрГаз-Енерго» плату за надання послуг з його транспортування і, як наслідок, обмежують постачання природного газу окремим промисловим підприємствам;

- ЗАТ «УкрГаз-Енерго», користуючись своїм монопольним становищем, застосовує різні умови до рівнозначних угод із суб'єктами господарювання.

Президент України Віктор Ющенко неодноразово доручав Кабінету Міністрів України проаналізувати ситуацію на ринку природного газу, вжити заходів для виправлення ситуації, але Урядом ніяких заходів вжито не було. Щодо необхідності зменшення проявів монополізму з боку ЗАТ «УкрГаз-Енерго» до Глави держави неодноразово зверталися керівники місцевих органів влади.

Беручи до увагу небажання Кабміну захищати інтереси українських підприємств на вітчизняному ринку природного газу Президент України своїм Указом зупинив дію окремих положень постанови Кабінету Міністрів України від 16 січня 2007 року № 31 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 року № 1729».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.