Українці-рідновіри відзначили свято Купайла

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 26.06.2007 03:32 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3298

У ніч на 22 та на 24 червня в столичному Гідропарку кілька громад рідновірів відзначили свято язичницького бога Купайла. Святкування відвідали близько тисячі людей.

— Купайло — бог літнього сонцестояння. Тому свято відзначається в найкоротшу ніч року — 21 червня, — розповідає голова Об’єднання рідновірів України Галина Лозко. — Купайло не має ніякого відношення до християнського свята Івана Купала. Просто протягом тисячоліть християнський святий Іоанн Хреститель поєднався з язичницьким богом Купайлом, пише «Газета по-українськи» .

У Гідропарку свято почалося після обіду з плетіння вінків. Квіти й трави рідновіри привезли із собою. Люди співали купальських пісень, водили хороводи, стрибали через вогонь, пускали на воду вогняне колесо, вершили різні купальські обряди. Приносячи в жертву священний напій, дякували богам за прихильність.

— Спочатку священний напій із трав вилили на вогонь. Потім поклали хлібний калач. Перед тим кожен торкався його лівою рукою, загадуючи бажання для себе, а потім правою, загадуючи бажання для всієї України, — каже Галина Лозко. — Після жертвоприношення дим пішов уверх. Це означає, що боги почули нас і бажання збудеться.

Дівчата та хлопці, які зустрічаються, бралися за руки і перестрибували вогнище. Якщо руки при цьому не роз’єднувалися, значить боги благословляють їхній союз.

Для свята традиційно зробили два опудала — Марену та Купайла. Перше було деревцем, прикрашене стрічками. Марену втопили у воді, а солом’яного Купайла спалили.

У Дніпро скотили вогненне колесо

Наприкінці святкування рідновіри поєднали вогонь із водою. У Дніпро скотили вогненне колесо. Після цього вода стала священною і в ній можна було купатися. Потім проходили через вінок здоров’я. Його сплели з квітів і трав висотою в людський зріст. Вважається, що після такої процедури людина набирається сили та здоров’я.

23 червня в Києві на Трухановому острові Купальський Обряд провели представники Родового Вогнища Рідної Православної Віри, очолюваного Володимиром Куровським. Фоторепортаж - тут.

Ще п’ять громад рідновірів святкували Купайла в суботу, 23 червня, в селі Трипілля Обухівського району на Київщині. Там на свято прийшли 20 депутатів місцевої райради та її голова Віктор Остринський.

Українські язичники-рідновіри вважають себе спадкоємцями й правонаступниками Церкви, забороненої в 988 році. Язичництво є традиційною, народною, релігією українців, яка нині відроджується.

Свято Купайла, одне з чотирьох головних, відзначається протягом днів літнього сонцестояння - у найкоротші ночі - 22-24 червня.

Християни святкуватимуть Івана Купала (різдво Іоана Предтечі, або Хрестителя) в ніч із 6 на 7 липня.

В суботу, 30 червня спостерігати за Купальським дійством та прийняти в ньому участь можна буде в м.Ржищів (Київська обл.) під час проведення фестивалю “Ржищівський вінок” (початок - з 9.00-10.00 годин), який присвячений 114 річниці відкриття Трипільської культури на Київщині. Купальське дійство “Ой на Купала!” почнеться о 20.00.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.