Найближчим часом Президент відкриє, якою він бачить Конституцію

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 27.06.2007 16:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3311

Найближчим часом Президент України Віктор Ющенко запропонує своє бачення удосконалення Конституції України.

Про це повідомив сьогодні журналістам на брифінгу заступник Глави Секретаріату Президента Ігор Пукшин.

Він наголосив, що у новій редакції мають неодмінно зберегтися фундаментальні засади Основного Закону. Удосконалення повинні стосуватися насамперед частини прав і свобод людини.

«Потрібно подумати над тим, чи можливо запровадити в Україні інститути народної законодавчої ініціативи, народного вето, інституту конституційної скарги – щоб особа могла звертатися до Конституційного Суду», – зазначив Пукшин.

Також зміни мають відбутися і у частині щодо публічної влади, передусім, українського парламенту. Ігор Пукшин переконаний, що Україні настав час розглянути питання щодо впровадження двопалатного парламенту.

«Нижня палата має приймати закони, затверджувати бюджет – суто законодавча діяльність. До верхньої палати можуть відійти функції, перш за все, затвердження законів, які приймає нижня палата, а також кадрові питання», – сказав він.

Заступник Глави Секретаріату Президента вважає, що запровадження двопалатного парламенту дозволить якісно підвищити законотворення, значною мірою подолати політичну корупцію в парламенті, дасть можливість рівноцінно представити у ньому регіони нашої країни.

Він також додав, що реформування потребує і судова гілка влади.

Ігор Пукшин повідомив, що найближчим часом пропозиції Президента будуть запропоновані на розгляд громадськості.

Під час брифінгу він нагадав, що зміни до Конституції України, внесені у грудні 2004 року, стосувалися лише владного трикутника, і не торкалися питань щодо прав і свобод громадян. Ігор Пукшин підкреслив, що українські та закордонні експерти, а також Венеціанська комісія вважають, що ці зміни є кроком назад. І вони, додав заступник Глави Секретаріату, спровокували, зокрема, і сьогоднішню парламентську кризу.

Замість післямови. Подолати політичну корупцію двопалатністю парламенту - досить дивна пропозиція. Особливо, якщо враховувати, що двопалатні парламенти, згідно з історичною традицією парламетаризму у світі, існують там, де є федерація. Що ж до політичної корупції, то наочний приклад зовсім поруч: Росія. Невже двопалатність їхнього парламенту знищила політичну корупцію та зміцнила інститути демократії? А може за універсалами почнуть відроджуватися ПІСУАРи?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.