Росіяни-боржники тепер стали невиїздними. Формально

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 2.07.2007 12:35 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3326

Держдума 29 червня прийняла в другому читанні внесений президентом закон Про виконавче виробництво. За ним росіяни, котрі не заплатили штраф або кредит, ризикують стати невиїзними.

Якщо суд зобов’язав особу виплатити аліменти, якщо особа не заплатила штраф за порушення правил дорожнього руху або не повернула кредит, то судові пристави можуть закрити для нього кордон.

Новий закон поширюється тільки на боржників, проти яких прийнято рішення суду і які відмовляються його виконувати без поважної причини й у встановлений термін. Йдеться про аліменти, несплачені податки і штрафи, у тому числі і за порушення правил дорожнього руху. Для громадян, що навіть після рішення суду відмовляються або не можуть заплатити, у статті 67 нової редакції закону передбачено, що судовий пристав "має право за заявою стягувача або за власною ініціативою винести постанову про тимчасове обмеження на виїзд із РФ". Постанова про тимчасове закриття кордону для боржника "затверджується старшим судовим приставом". Після цього копія постанови надсилається у територіальний орган виконавчої влади, уповноважений на здійснення функції із контролю і нагляду в сфері міграції. Наприклад, у відділи Федеральної міграційної служби і на прикордонні пости. Самому боржникові, як зазначається в законі, також повинні надіслати копію постанови про тимчасове обмеження на виїзд із країни.

Голова комітету Держдуми по конституційному законодавству і державному будівництву Володимир Плигін зазначає, що рішення про обмеження виїзду може бути оскаржено в суді. Тобто якщо особа заборгувала державі або колишній дружині, але їй потрібно терміново виїхати за кордон на лікування, то суд може взяти до уваги стан і відкрити кордон.

Сьогодні можливість заборони на виїзд за рубіж міститься в законі Про порядок виїзду з РФ і в’їзду до РФ. У статті 15 закону сказано, що "право громадянина на виїзд із РФ може бути тимчасово обмежено у випадках, якщо він ухиляється від виконання зобов’язань, накладених на нього судом, - до виконання зобов’язань або до досягнення згоди сторонами". Посилаючись на цю норму в законі, регіональні відділення ФССП не раз вводили обмеження на виїзд для громадян, що не бажають платити за судовими рішеннями. У грудні минулого року головне управління ФССП по Санкт-Петербургу розповсюдило повідомлення, де зазначалося, що боржники не зможуть виїхати за межі країни, якщо не погасять заборгованість. При цьому в повідомленні зазначалося, що опублікувати список усіх боржників, який оновляється щогодини, неможливо через його величину, тому, збираючись за межі країни, громадянам радили звертатися до районних відділів служби судових приставів за місцем прописки.

"Ми повинні розуміти, що тут йдеться не про якесь абстрактне обмеження прав громадян, йдеться про захист інших учасників процесу громадянського обороту, у тому числі й в області сімейного права, коли ми говоримо про аліменти, від того, щоб несумлінні особи не могли ухилитися від виконання обов’язків", - сказав голова комітету з конституційного законодавства і держбудівництва Володимир Плигін.

Від “Аратти”: не можна не помітити, що “турбота про сторін цивільного процесу” у російському виконанн,і геть зовсім не означає, що боржник насправді не сховається за кодоном від правосуддя.

Бо знову усе відддано на відкуп чиновницькій братії. Єдиної бази боржників - не існує в природі, і, напевно, й існувати не буде. А відтак, якщо “позолотити рученятко” кому треба - й за кордон можна смикнути, але вже не безкоштовно.

Бути чиновником у Росії - найприбутковіший бізнес, причому - без жодних податків. Не брати ж їх із хабарів?!


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.