Від наслідків “мудрих” законодавчих рішень більшовиків може врятувати тільки РНБО

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 3.07.2007 15:49 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3344

Діюча редакція закону про держзакупівлі, ухвалена більшовицькою коаліцією, замість ефетивної боротьби із корупцією, стала проблемою національної безпеки.

«Ситуація, яка склалася на сьогодні у сфері державних закупівель, є однією із серйозних загроз для життєдіяльності країни», - таку думку висловив заступник Голови Верховної Ради України V скликання, член БЮТ Микола Томенко, коментуючи ситуацію навколо нинішньої системи закупівлі товарів і послуг за державні кошти.

«Усі, хто працює в системі місцевого самоврядування, знають, що закріплена на сьогодні у законодавстві процедура тендерних закупівель та фактична її комерціалізація створюють серйозні проблеми для галузей охорони здоров’я, освіти, культури, спорту», - зазначив Томенко. Зокрема, сьогодні непрозорість і хаос у сфері проведення тендерних закупівель стали загрозою для освітян. Адже субвенційні кошти, які виділені для проведення ремонтів шкіл та інших закладів освіти, необхідно освоїти до 1 вересня.

Микола Томенко звернув увагу на те, що надзвичайно гостре становище зараз складається у сільській місцевості. Проведення повноцінних тендерів за участю трьох учасників, обов’язкова сплата учасниками тендерного забезпечення у розмірі до 5% вартості товарів чи послуг та виконання інших умов є для села практично неможливим. Потенційні учасники тендерів просто не зацікавлені брати у них участь.

Особлива ситуація склалася і з тендерними закупівлями у сфері спорту вищих досягнень. Як відомо, олімпійські види спорту користуються при підготовці спортсменів обладнанням та інвентарем, сертифікованим міжнародними організаціями. Це автоматично унеможливлює проведення тендеру за участі кількох учасників. «До речі, відповідний законопроект, поданий мною та ще низкою народних депутатів щодо врегулювання ситуації в цій сфері, парламентом V скликання так і не був розглянутий», - нагадав Томенко. Відтак, під загрозою опинилася повноцінна підготовка наших спортсменів до літньої Олімпіади в Пекіні.

«Очевидно, що спроба вирішити це питання наприкінці роботи Верховній Раді не вдалася. Не аналізуючи змісту законопроекту про тендерні закупівлі, який був прийнятий 19 червня, слід зазначити, що він не може набути чинності з міркувань нелегітимності парламенту V скликання на момент ухвалення цього рішення», - зазначив Микола Томенко.

На переконання Миколи Томенка, сьогодні нагальною є ідея проведення засідання Ради національної безпеки і оборони, яка мала би ухвалити невідкладні рішення щодо ситуації у цій сфері. Одним із варіантів можливого рішення РНБО є визначення на період до прийняття відповідних законодавчих змін спеціальної процедури проведення тендерів, передовсім у галузі освіти, охорони здоров’я і спорту. „Новий закон, який би вдосконалив процедуру державних закупівель, має бути одним із перших, які розглядатиме наступний склад Верховної Ради”, - вважає Микола Томенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.