В Україні зросли інфляційні ризики. Дострокові вибори серед них не значаться

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 3.07.2007 19:53 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3351

Сьогодні голова Ради Національного банку України (НБУ) Петро Порошенко на прес-конференції назвав ряд причин, які можуть призвести до зростання інфляції в Україні.

Серед зазначених Радою НБУ макроекономічних ризиків, які можуть погіршити інфляційні процеси, Порошенко назвав погіршення торгового балансу, збереження високого рівня доларизації економіки, а також незадовільний рівень розвитку фондового ринку.

Окрім цього, він зазначив, що невизначеність ситуації з енергоносіями й тарифами на послуги ЖКГ, висока залежність від зовнішньої кон’юнктури, вірогідність низького врожаю та висока динаміка цін виробників також підвищують ризик зростання рівня інфляції. При цьому Порошенко завірив, що дії Національного банку України будуть спрямовані на те, щоб ліквідувати будь-які чинники зростання інфляції.

Під час формування державного бюджету на 2007 рік Кабмін виходив із прогнозу показника інфляції 7,5%, зростання ВВП - 6,5%, зростання промислового виробництва - 8%.

Європейський банк реконструкції та розвитку прогнозує, що цього року зростання українського ВВП складе 5,8%, темпи інфляції - 7,2% за дефіциту Держбюджету в 2,7%. За прогнозом Міжнародного валютного фонду, зростання ВВП України в 2007 році очікується на рівні 5% за інфляції в 11,3% і річного дефіциту бюджету в 4,1%.

Світовий банк прогнозує зростання ВВП України в 2007 році на рівні 6%, інфляції - 9,7%.

Між тим, Порошенко спростува інформацію про плани НБУ укріпити національну валюту.

Порошенко завірив, що тепер Нацбанк не має наміру вносити зміни до грошово-кредитної політики, зокрема в частині курсових показників.

Крім того, він заявив, що інформація, ніби НБУ надумав здійснити заходи для ревальвації гривні, не відповідає дійсності.

Разом із тим, Порошенко підтвердив, що НБУ здійснює регуляцію курсу гривні. "Стоїть питання, щоб НБУ відійшов від щоденної регуляції курсу... Але в 2007 і 2008 роках немає підстав говорити, що НБУ піде з ринку", - сказав він.

Голова Ради Нацбанку не виключає, що згодом курс гривні буде "прив’язано " не до однієї валюти, а до "кошика валют". Проте і це він назвав "не питанням 2007 року".

"На сьогоднішній день країні потрібен якийсь якір... Якщо є політична нестабільність, то додавати до цього ще валютну нестабільність є недоцільним", - сказав Порошенко.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.