За вибори телекампанії покращать фінансовий стан. За рахунок реклами

Автор/джерело -  © НТН



Дата публiкацiї - 3.07.2007 20:23 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3352

За три місяці, що залишилися до позачергових парламентських виборів, за оцінками експертів, кожна велика політична партія витратить від 20-ти до 40-ка мільйонів доларів на телевізійну рекламу.

Якщо порівнювати з перегонами попередніми, то агітпродукція у ЗМІ вже подорожчала на 20%.

Зміняться розцінки і на зовнішню рекламу, звісно, у бік збільшення. І хоча офіційно передвиборча агітація ще не розпочалася, політики вже вихвалюють свої політичні сили. Щоправда, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення називає це соціальною рекламою.

Як називається те, що Президент Ющенко робить з екрану телевізора? Це питання постало перед Національною радою з питань телебачення та радіомовлення. Вони ще минулого тижня провели експертизу і визначили, що це схоже на соціальну рекламу.

Але, згідно з законом, у ній не може бути згадки про замовника, а тут він очевидний, - каже політолог Артем Біденко. Та додає - Державне управління справами, яке розміщувало ці ролики, за них узагалі не платило.

Вочевидь, із власниками каналів президент розплачуватиметься якось інакше, - припускає експерт.

Артем Біденко, політолог: «Ці люди однозначно зацікавлені в тому, щоб президент був, якщо не їхнім другом офіційно, то як мінімум він їх підтримував. І зрозуміло, що така підтримка як мінімум - негласний пакт про ненапад, як максимум - офіційні партнери. Вона є дуже цікава багатьом власникам каналів».

У Секретаріаті Президента вірять - реклама соціальна і що за неї не платили, навіть не приховують. Хоча сьогодні голова Нацради Віталій Шевченко заявив, реклама таки більше тягне на політичну.

Соціалісти вже вимагають, щоби за неї взялася Генпрокуратура. Хоча до схожих роликів БЮту та партії Регіонів поки що претензій немає.

Обидві сили твердять, що за свої гасла чесно платять. Лише липнева рекламна кампанія кожній політичній силі обійдеться у близько сто тисяч доларів на місяць, - каже Артем Біденко.

Отар Довженко додає, у серпні такого телепродукту стане щонайменше вдвічі більше, і коштуватиме він значно дорожче.

Отар Довженко, медіа-експерт: «Реклама буде жорсткішою, і що всі ці технічні кандидати і малоймовірні якісь кандидати на проходження у Верховну Раду витрачатися вже не будуть».

Згідно з прайсом одного з всеукраїнських телевізійних каналів, секунда у прайм-тайм для політиків коштуватиме майже 300 доларів. У середньому рекламний ролик триває близько 20-30 секунд, і за день їх крутять щонайменше з 10 разів.

Олександр Черненко, КВУ: «Оскільки кампанія буде короткою, дуже багато уваги партії приділять саме телевізійній рекламі. І, я думаю, до половини виборчих бюджетів будуть йти на телевізійну рекламу. Ідеться про десятки мільйонів доларів, це може бути 30, 40, 50».

За оцінками експертів, активно участь у виборах візьме близько десятка політичних сил. Отож цифри витрат можна сміливо множити на десять.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.