Демократія по-російськи. Влада нищить залишки свободи слова в Інтернеті

Автор/джерело -  © Spiegel



Дата публiкацiї - 4.07.2007 09:05 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3353

У російському кіберпросторі вирує люта боротьба: ЗМІ і опозиціонери звинувачують Кремль в атаках хакерів на їхні сайти. Уряд мовчить. Експерти вважають, що в Росії настає масштабна інформаційна війна.

Більшість опозиційних партій і незалежні ЗМІ звинувачують Кремль в масованій «атаці хакерів» і «пошкодженні» їхніх веб-сторінок. Уряд, згідно їхнім твердженням, використовує потужні мережі комп'ютерів, заражених вірусами і шкідливим ПО, для цілеспрямованого відключення або припинення роботи критичних інформаційних ресурсів.

Наступ хакерів покликаний примусити замовкнути останні незалежні інформаційні джерела в Росії, стверджують постраждалі. Опозицію необхідно залякати до грудневих парламентських виборів і президентських виборів в березні 2008 р. Проте критики до цих пір не надали жодного доказу подібних тверджень.

Тим часом, багато експертів вважають, що опозиція , вірогідно, має рацію в своїх твердженнях. Олег Памфілов, представник Центру екстремальної журналістики, прогнозує навіть «масштабну інформаційну війну», яка розгорнеться в Росії перед виборами.

Цифрові сліди, які ведуть в Кремль

Станіслав Бєлковський, політичний оглядач, який має, згідно чуткам, тісні зв'язки з Кремлем, стверджує, що кибератаками керує співробітник, який давно працює з Президентом Путіним.

Уряд давно демонстрував своє незадоволення з приводу втрати контролю в мережах-RU. Інтернет залишався єдиним місцем, де різні автори можуть майже вільно висловлювати свою думку.

Тим часом Кремлю належить: 3 телевізійних групи, безліч крупних радіостанцій, газет і журналів. Ще в березні Путін сформував центральне агентство, яке керує видачею ліцензій друкованим, радио- і інтернет-виданням. У квітні були закриті численні веб-сайти, охарактеризовані владою, як «екстремістські». Як відзначив тоді лідер опозиції і колишній гросмейстер Гарі Каспаров, YouTube – єдиний ресурс, в якому критики Кремля ще можуть виражатися вільно.

Кремль відкидає всі звинувачення, про безпосереднє керівництво недавніми хакерськими атаками. Там пояснюють, що IP-адреси легко підтасувати, унаслідок чого створюється враження, ніби комп'ютери, з яких робилися атаки, знаходяться в Кремлі.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.