Столицею зимової Олімпіади-2014 обране російське місто-курорт Сочі

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 5.07.2007 06:46 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3361

У Гватемалі на 119-ій сесії МОК визначилася столиця зимових Олімпійських Ігор 2014 року. Згідно підсумків голосування членів МОК, право на проведення Олімпіади отримав Сочі. У другому турі виборів російське місто-курорт обійшов південнокорейський Пхенчхан. У першому турі з боротьби вибув австрійський Зальцбург.

У Гватемалі на сесії МОК визначилася столиця зимових Олімпійських Ігор 2014 року

Про це рішення оголосив Президент Міжнародного олімпійського комітету Жак Рогге. Приблизно о 3:30 за київським часом він підпише з представниками російської делегації - президентом JКР Леонідом Тягачевим, губернатором Краснодарського краю Олександром Ткачевим і мером Сочі Віктором Колодяжним контракт на проведення Ігор-2014 в Сочі.

В середу член МОК від України і голова Національного олімпійського комітету країни Сергій Бубка висловив думку, співпадаючу з настроєм більшості делегатів, - реально на перемогу в Гватемалі претендували тільки два міста-кандидати з трьох - Сочі і Пхенчхан.

Вперше в історії Росія отримала зимову Олімпіаду. За часів СРСР у 1980 році в Москві відбулися літні Ігри, але через напружену політичну ситуацію в них не взяли участь спортсмени з низки країн, - в першу чергу з США. Футбольні поєдинки Олімпіади-80 також проходили в Києві, Ленінграді та Мінську.

У своєму виступі Путін відзначив, що олімпійська мрія об`єднує мільйони росіян

В Гватемалі Сочі презентував безпосередньо Президент Росії Володимир Путін

Офіційну церемонію презентації Сочі, який разом з австрійським Зальцбургом і корейським Пхенчханом претендував на право проведення зимової Олімпіади 2014 року, розпочав голова Заявочного комітету Сочі-2014 Дмитро Чернишенко. Свій виступ він почав словами: "Мені випала честь представити вам найсильнішу в історії російську команду. Конкуренція з Зальцбургом і Пхенчханом - чудові олімпійські перегони", - повідомляє РІА "Новости".

Чернишенко поіменно перерахував склад команди, до якої увійшли: капітан - Президент Росії Володимир Путін, віце-прем'єр Олександр Жуков, двократний олімпійський чемпіон і міністр спорту Вячеслав Фетісов, президент ОКР Леонід Тягачов, мер Сочі Віктор Колодяжний, голова правління Заявочного комітету Олена Анікіна, російські члени МОК Віталій Смірнов, Шаміль Тарпіщев і чотирикратний олімпійський чемпіон Олександр Попов, а також олімпійські чемпіони Світлана Журова, Євгеній Плющенко і п'ятикратний паралімпійський чемпіон Михайло Терентьєв.

"Сочі-2014 ніколи не змогло б бути тут сьогодні, коли б не підтримка, бачення і пристрасть однієї людини - Президента Володимира Путіна", - сказав Чернишенко, надаючи слово главі російської держави.

У своєму виступі Путін відзначив, що олімпійська мрія об'єднує мільйони росіян.

"Зимові види спорту дуже популярні в Росії. Наші спортсмени стали переможцями багатьох змагань і внесли величезний внесок до олімпійського руху. Але нам ніколи не випадала честь провести Зимові Олімпійські ігри. Ми запевняємо вас в тому, що вибір Сочі буде найкращим вибором. Яку б ухвалу ви не винесли, олімпійська заявка Сочі вже принесла свою користь", - сказав Президент РФ.

За його словами, олімпійський комплекс в Сочі стане першим спортивним центром світового класу в новій Росії - після розпаду СРСР Росія позбулася всіх гірських спортивних об'єктів, повідомляють РІА "Новості".

"Навіть сьогодні наші національні збірні не мають можливості проводити тренування в горах на території країни. Чудовий спортивний центр стане нашим подарунком усім спортсменам - нинішнім і майбутнім олімпійцям, громадянам Росії і всім її зарубіжним гостям", - заявив Президент РФ.

За його словами, Сочі стане новим курортом світового класу в Росії і в усьому світі. Путін почав свій виступ англійською мовою, а закінчив французькою.

Президент Росії покинув Гватемалу до початку процедури кінцевого голосування.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.