Перу визнала Голодомор геноцидом українського народу

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 5.07.2007 17:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3369

Як повідомила заступник керівника депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Перу Оксана Білозір, 21 червня Конгрес Республіки Перу ухвалив Резолюцію з нагоди 75-х роковин Голодомору в Україні 1932-1933 рр.

У зазначеній Резолюції перуанський парламент висловлює солідарність з Українським народом у зв’язку із відзначенням у поточному році 75-річниці зазначеної трагедії та визнає її як акт геноциду.

Крім того, апелюючи до принципів справедливості та взаємоповаги між країнами, Конгрес Перу висловився за те, щоб такі трагедії, як Голодомор в Україні, ніколи більше не повторилися в історії. У цьому зв’язку перуанський Конгрес засудив будь-які акти тоталітаризму, а також злочини, скоєні проти людства. Парламент Перу постановив передати зазначену Резолюцію Тимчасовому повіреному у справах України в Перу Ляшенку для її подальшої передачі Президенту України Ющенку.

Текст Резолюції було зачитано Головою Конгресу Перу Мерседес Кабанілляс Бустаманте у присутності Тимчасового повіреного у справах України в Перу в ході пленарного засідання парламенту, яке транслювалося по національному телебаченню країни.

Таким чином, Перу стало першою країною Латинської Америки, вищий законодавчий орган якої не лише вшанував пам’ять жертв Голодомору в Україні та висловив солідарність з Українським народом, а й визнав зазначену трагедію як акт геноциду.

На думку Оксани Білозір, визнання Республікою Перу геноциду українців є свідченням «широкої міжнародної підтримки демократичних процесів, що відбуваються в Україні, співчуття і розуміння по відношенню до трагедії, що її пережив народ України».


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.