У Гренландії були ліси. Колись

Автор/джерело -  © NEWSru



Дата публiкацiї - 9.07.2007 01:14 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3388

Південну частину Гренландії, в період від 800 тис. до 450 тис. років тому, вкривали густі ліси.

До такого висновку, прийшли члени міжнародної групи учених, які здійснювали дослідження заборів проб, узятих під час буріння товщі гренландського крижаного панцира.

Як відзначив експерт в царині гляціології Університету провінції Альберта Майкл Шарп, залишки стародавніх лісів збереглися в мулистих нашаруваннях, змішаних з дрібним щебенем, які за тисячоліття були покриті двокілометровим панциром із льоду.

З отриманих результатів можна зробити висновок, що у порівняно недавньому геологічному минулому клімат у Гренландії був значно тепліший. Для існування лісів, де зростали ялина, осика і тис, необхідно, щоб температура влітку піднімалася вище 10 градусів, а взимку не падала нижче мінус 17 за Цельсієм.

Учені упевнені в тому, що сліди органіки, що збереглися в льоду, мають місцеве походження, а не були занесені до Гренландії вітром з південніших районів.

Для контролю вони провели відбір зразків з товщі льодовика "Джон Еванс" на канадському острові Елсмір і дійшли до висновку, що виявлені там фрагменти відповідають зразкам місцевої рослинності.

Результати дослідження важливі для розуміння процесів кліматичних змін, а також для оцінки стабільності крижаного панциру Гренландії, повне танення якого призвело б до підйому рівня Світового океану.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.