На планеті, поза Сонячною системою, знайшли воду

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.07.2007 14:16 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3423

Астрономи знайшли водяні пари в атмосфері гігантської планети за межами Сонячної системи. Це відбулося за допомогою потужного телескопа НАСА Spitzer.

Ознаки, що свідчать про наявність пари, були знайдені у променях світла, які пронизали краї атмосфери планети HD 189733b у той момент, коли вона проходила перед зіркою, навколо якої обертається. Зірка ця знаходиться у сузір’ї Лисичка на віддаленні у 64 світлові роки від Землі.

Відкриття, про яке повідомляє журнал Nature, - це другий випадок в історії науки, коли вода виявлена на екзопланеті, тобто планеті за межами нашої Сонячної системи.

Деякі дослідники вважають, що наявність води може бути звичайним явищем для всіх газових гігантів, до яких у Сонячній системі належать Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун. І хоча вода - один із ключових елементів для появи життя, у випадку з HD 189733b говорити про це безглуздо: ця планета занадто гаряча.

Її орбіта надзвичайно близька до "материнської" зірки, більш ніж у 30 разів ближча, ніж земна орбіта до Сонця, тому вдень поверхня планети розігрівається до 930 градусів Цельсія, а вночі складає відносно "комфортні" 425 градусів. Планети цього типу називають "гарячими Юпітерами".

Інша команда астрономів - зі Сполучених Штатів - на початку цього року виявила водяні пари в атмосфері ще одного "гарячого Юпітера", планети з назвою HD 209458b.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.