Азаров проти Тендерної палати. Ціна питання - 100 млрд. гривень державних коштів

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 12.07.2007 16:19 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3427

Сьогодні відбулася прес-конференція Голови правління Тендерної палати України Володимира Лаби на тему: “Тендерна палата просить Генпрокуратуру розслідувати незаконну публікацію корупційних змін до закону про держзакупівлі”.

Керівник Тендерної палати повідомив журналістів про передачу Тендерною палатою України відповідних матеріалів до Генеральної прокуратури, а також про засоби тиску, що впроваджуються по відношенню до офіційних ЗМІ з боку високопосадовців Уряду та ВРУ.

За словами Володимира Лаби, ігноруючи ухвалу суду газети "Урядовий кур’єр" та "Голос України" під тиском високопосадовців Уряду та парламенту надрукували фотокопії тексту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про закупівлю товарів, робіт і послуг за державні кошти” реєстраційний номер 1205-V від 19 червня 2007 року.

Як вже зазначалось раніше ТПУ, цей документ, який називають Законом, дозволяє вивести понад 100 мільярдів коштів держпідприємств із під контролю держави та, як наслідок, їх "розбазарювання" на фінансування передвиборчої компанії певних політичних сил.

Крім того, після неофіційної публікації Закону, відбулася спроба трактувати друк, як офіційне оприлюднення Закону, що має наслідком його введення в дію.

"Фактично, після невдалої спроби незаконної публікації вказаного Закону, відбулася ще й спроба незаконного введення його в дію", - повідомив Голова правління Тендерної палати України, посилаючись на заяви окремих високопосадовців держави.

На запитання, хто саме намагається таким чином вивести кошти через корупційні схеми, Лаба сказав, що "це вигідно тому, хто говорить, що закон (про держзакупівлі) опубліковано", а "лобіює його уряд України".

Він також додав, що теза щодо використання цих коштів саме на вибори "є не просто припущенням Тендерної палати, а випливає з тих обставин, які склалися навколо закону".

"Це витікає з лобіювання і термінового введення цього закону в дію, що суперечить Конституції", - сказав він.

Між тим, в.о.прем'єра Азаров вважає надрукований у вигляді фотокопії текст скандального закону чинним.

"На мій погляд, незважаючи на всі перешкоди, закон опублікований і набув чинності. Думаю, що така ж думка в кожного, хто громадські й державні інтереси ставить вище якихось і чиїхось особистих або політичних амбіцій", - заявив Азаров 10 липня.

Віце-прем'єр вважає, що Рада направила закон про держзакупівлі на публікацію відповідно до Конституції, де зазначено, що якщо президент протягом 15 днів не повернув закон на повторний розгляд Раді, то закон вважається схваленим Президентом, має бути підписаний й оприлюднений.

Микола Азаров вважає, що розв’язати проблему із системою державних закупівель можна не Указами Президента, а лише шляхом внесення змін до закону про держзакупівлі.

"Нам треба відмінити закон, який діє зараз. Указом можна змінити закон?.. Не можна указом скасувати закон - дурню зрозуміло. Та я в "дурацькі" ігри не граюся. Тому я і президенту сказав: не можна так робити, ніяка РНБО не припинить жодним указом закон", - сказав Азаров.

На його думку, на сьогодні Верховна Рада є повноважним органом влади, а Президент, "якщо йому не подобається те, що вона ухвалює, може не підписувати документи, окрім тих, які життєво необхідні для країни".

Як повідомлялося раніше, Азаров звернувся у ГПУ із заявою про перешкоджання публікації тексту закону в "Урядовому кур'єрі".

Натомість Мороз сказав, що опублікований у газетах текст є “фотокопією”, наданою для ознайомлення громадськості.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.