Європарламент підтримав європейську перспективу України

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 12.07.2007 16:55 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3429

Європейський парламент висловив підтримку надання Україні перспективи членства в Євросоюзі.

Депутати ЄП також закликали Європейську Комісію звернути увагу Києва на необхідності підвищення стратегічної ролі України як транзитера енергоресурсів.

Відповідне рішення ухвалили сьогодні у Страсбурзі депутати Європарламенту за результатами обговорення доповіді депутата Міхала Томаша Камінські щодо мандату на переговори з Україною про нову поглиблену угоду.

За підтримку доповіді Міхала Томаша Камінські (група правих партій, Польща), у якій йшлося про необхідність створення механізмів для інтеграції України до Євросоюзу, проголосувала більшість депутатів, зареєстрованих в залі.

Нова поглиблена угода покликана „створити відповідний та ефективний механізм поступової інтеграції України до ЄС та відкривати шлях до її членства в ЄС”, - сказано у доповіді польського європарламентаря.

У документі депутати Європарламенту привітали початок переговорів з Україною про нову поглиблену угоду, яка має замінити нині діючу угоду про партнерство та співробітництво, термін дії якої добігає кінця на початку 2008 року.

Європейський комісар Янеж Поточнік, котрий виступав також від імені комісара ЄС з питань зовнішніх зносин Беніти Ферреро-Вальднер заявив, що переговори щодо нової поглибленої Угоди про партнерство і співробітництво з Україною повинні завершитися підписанням Угоди про асоціацію й надання Києву чіткої перспективи членства в ЄС.

"Ми вітаємо цю доповідь і ключові послання (цієї доповіді) українській стороні. У головному питанні - ви порушили питання щодо європейських очікувань України - наша позиція чітка: наша мета в переговорах - наблизити Україну якнайближче до ЄС у якомога більших сферах", - заявив Янеж Поточнік

Однак, депутати Європарламенту також висловили занепокоєння політичною ситуацією в Україні і закликали сторони до виконання домовленостей, досягнутих 27 травня цього року.

“Перед тим, як переговори будуть завершені і встановлені нові, більш тісні відносини між Україною та ЄС, нинішня криза має бути вирішена мирним шляхом, система балансів та противаг відновлена, верховенство права забезпечено”, - сказано у документі.

Євродепутати вважають, що нова поглиблена угода між Україною та ЄС може стати угодою про асоціацію, що надасть можливість Україні поглибити її відносини з ЄС та продовжити рух до членства у Євросоюзі.

Водночас, документ закликає лідерів України до встановлення політичного консенсусу з метою здійснення необхідних реформ для наближення України до ЄС, а також значного посилення боротьби з корупцією.

Європарламентарі також відзначають достатньо “скромні” фінансові ресурси, що передбачені ЄС у рамках фінансових інструментів Європейської політики сусідства, і закликають до збільшення допомоги Україні.

Натомість, Україні слід активніше користуватися європейськими фондами, вважають у Страсбурзі.

Депутати закликали Раду ЄС звернутися до Єврокомісії з рекомендаціями про акцентування у ході переговорів з Україною про нову поглиблену угоду на необхідності забезпечення в Україні стабільної конституційної системи, захисту прав людини, посилення механізмів демократичного контролю, забезпечення ґендерної рівності чоловіків та жінок, продовження боротьби з тортурами,

У Страсбурзі також наголосили на необхідності проведення дострокових виборів у демократичний спосіб, здійсненні судової реформи з метою посилення ефективності та незалежності судочинства, а також наголосити на необхідності боротьби з корупцією.

"Саміт Україна-ЄС, що відбудеться 14 вересня в Києві, за два тижні до виборів, буде ключовою подією, щоб повторити ці послання на найвищому рівні", - сказав Янеж Поточнік.

Європарламент вважає, що Єврокомісія у ході переговорів з Україною має наголоcити на необхідності законодавчих змін для створення повністю ринкової економіки, підтримки вільного підприємництва; з урахуванням ролі України в галузі енергетичної безпеки Європи.

Депутати ЄП запропонували Єврокомісії також закликати українську владу до якнайшвидшого переходу на ринкові підходи у сфері постачання енергоресурсів, сприяти посиленню стратегічної ролі України як транзитера енергоресурсів, підтримувати подальший розвиток нафтопроводу Одеса-Броди до Європи, а також участь України у нафтопроводі Набуко, посилювати співпрацю з Україною у програмах захисту навколишнього середовища, а також сприяти участі України у роботі європейських агентств та програм.

Проект доповіді Міхала Камінські було схвалено 5 червня Комітетом з питань закордонних справ Європарламенту. Тоді “за” проголосували 54 члени комітету, проти – 4, утримався – 1.

Рада міністрів закордонних справ ЄС надала мандат на переговори з Україною про нову поглиблену угоду 22 січня цього року. Переговори розпочалися 5 березня. Головним положенням нової угоди, відповідно до мандату Ради міністрів ЄС, має стати створення зони вільної торгівлі, переговори про яку розпочнуться одразу після приєднання України до Світової організації торгівлі.

Європарламент в питаннях зовнішньої політики має лише дорадчий голос, основні рішення приймаються Радою міністрів закордонних справ, або Радою ЄС (самітом голів держав та урядів країн-членів ЄС).


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.