Кінці у воду. У столичному СІЗО вбито підозрюваного у контрабанді зброї

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 16.07.2007 17:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3452

Громадянин Росії Олег Орлов, якого підозрювали в контрабанді зброї з України до Ірану, Китаю і Еритреї, убитий в київському СИЗО №13.

Інформацію, яку спершу розповсюдила правозахисна організація Міжнародна Ліга захисту прав громадян України, підтвердили в прес-службі МВС України.

"Вбивство - в камері був задушений громадянин РФ Орлов 1947 року народження", - йдеться в офіційному повідомленні.

Керівник Міжнародної ліги Едуард Багиров заявив, в зв'язку з цим випадком, що адміністрація СИЗО намагалася "інформаційно локалізувати даний інцидент".

Це вже друге вбивство в слідчому ізоляторі N13 за останні півтора тижні. І у першому, і в другому випадку засуджений задушив свого сусіда по камері.

Повідомляються подробиці вбивства: 5 липня 32-річний засуджений, який знаходився в палаті медичної частини СИЗО, позбавив життя свого сплячого сусіда. Розірвавши вночі свою майку, вбивця зв'язав з шматків матерії подібність мотузка, накинув її на шию чоловіка і задушив.

Україна підозрювала Орлова в двох злочинах. Перший - контрабандне постачання осінню 1999 року станції радіолокації П-14Ф до Еритреї, що воювала з Ефіопією (нібито по підроблених документах вони призначався для Міноборони Румунії). Друге звинувачення - незаконний продаж крилатих ракет Х-55СМ Китаю і Ірану. У обох випадках зброя поставлялася через українську компанію Укрспецекспорт.

До 2004 року Орлов жив в Карлових Варах (Чехія). Він просив чеські власті надати йому політичний притулок, але дістав відмову. При спробі виїхати в Об'єднані Арабські Емірати Орлов був затриманий в празькому аеропорту, а потім депортований на Україну, де проти нього в 2004 році Служба безпеки України порушила кримінальну справу.

У цій же справі проходив екс-співробітник СБУ, генеральний директор фірми Укравіазаказ Володимир Євдокімов, який був засуджений апеляційним судом Києва до шести років позбавлення волі.

СБУ оголосила в розшук ще одного громадянина Росії - Ігоря Шиленка.

У справі фігурували також екс-глава Укрспецекспорту Валерій Малєв і громадянин Австралії Хайдер Сарфраз, які загинули в автокатастрофах в 2002 і 2004 роках.

Як повідомлялося раніше, справа про контрабанду крилатих ракет свого часу викликала неабиякий резонанс, оскільки ціей тип ракет може бути носієм ядерної зброї.

Втім, спочатку українська сторона активно спростовувала цю інформацію. Потім з'явилася версія, що Китаю і Ірану були продані російські ракети через посередництво українських громадян. Укрспецекспорт і тодішнє керівництво міоборони України тоді зазначало, що цей тип крилатих ракет не може бути застосований на інших типах літаків, окрім Ту-95, для якого вони створювалися.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.