Уряд публічно визнав свою неспроможність - вважають у БЮТ

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 19.07.2007 16:07 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3473

Заява Кабінету міністрів В.Януковича про неможливість виконання рішення Конституційного Суду про виплату соціальних пільг у повному обсязі засвідчила неспроможність уряду до керування економікою.

Про це заявила заступник Голови Української соціал-демократичної партії, член БЮТ Олена Шустік.

На її думку, мотивацію уряду про те, що рішення не може бути виконано через відсутність грошей, треба розглядати як невдалу спробу знайти собі виправдання. Ще одна причина, яку наводить уряд, що для вирішення питання з соціальними пільгами потрібно рішення Верховної Ради про внесення змін у діюче законодавство, тобто шляхом відміни інших пільг є такою, що суперечить Конституції, яка гарантує захист й виконання прав громадян.

«Ці та подібні виправдання уряду, який постійно повторює про свої соціальні пріоритети, викриває його справжнє антисоціальне обличчя», – зазначила Олена Шустік.

«Принципи соціальної роботи цього уряду вже відомі давно. Спочатку уряд стягує побільше грошей з платників податків та шляхом скасування окремих пільг, а потім повертає ці гроші у якості виконання своїх соціальних обіцянок. Тільки, справа в тому, що зважаючи на початок виборчої кампанії уряд готовий віддати соціальні кошти лише тим регіонам чи категоріям виборців, у голосах яких зацікавлена Партія регіонів. Рішення КС повинно стати перешкодою на шляху подібної вибіркової соціальної політики „за Януковичем”. Саме рішення суду гарантує повернення пільг тим категоріям громадян, для яких вони були нараховані, незважаючи на їхнє місце проживання чи політичне уподобання. Рішення КС – це відновлення справедливості, оскільки всі громадяни, яким за законом встановлені пільги мають право на їх отримання», - сказала Олена Шустік.

Заступник Голови УСДП вважає, що якщо уряд буде відмовлятися платити соціальні пільги, то будуть знайдені юридичні механізми, щоб примусити його це зробити. По-перше, у регіонах громадяни вже почали подавати позови до суду й кількість цих позовів буде зростати з кожним днем. БЮТ у цьому питанні надає громадянам інформаційну, юридичну та матеріальну допомогу (сплата необхідного мита) тощо. По-друге, якщо все ж Кабмін не буде виконувати рішення КС, що само по собі є нонсенсом для державної установи, то буде поставлено питання перед прокуратурою про юридичну відповідальність уряду.

«Потрібно зауважити, що успіх цієї справи буде багато в чому залежати не тільки від дій політиків у центрі, а й від активності громадян на місцях. Тому хотілося, щоб не тільки ті соціальні верстви, які зацікавлені в соціальній допомозі, а і молодь, і всі небайдужі люди проявили свою громадянську позицію» – підкреслила Олена Шустік.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.