Регіонали замовили в ГПУ Шкіля. За “Україну без Кучми”

Автор/джерело -  © Новинар



Дата публiкацiї - 20.07.2007 13:15 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3480

Генпрокуратура поновила розслідування кримінальної справи проти Андрія Шкіля за обвинуваченням в організації масових безпорядків під час акції “Україна без Кучми”.

Сьогодні стало відомо, що слідче управління Генпрокуратури поновило розслідування кримінальної справи щодо екс-депутата з БЮТ і екс-голови УНА-УНСО Андрія Шкіля.

Його обвинувачують у організації масових безпорядків – ч.1 ст.71 Кримінального кодексу України в редакції 1960 року зі змінами 1992 і 1993 роках, тому що на момент порушення справи діяла саме стара редакція КК. Оскільки Андрій Шкіль склав свої повноваження нардепа, то відповідно депутатська недоторканість його не захистить.

Депутат ПР Владислав Забарський повідомив, що відразу після складення Андрієм Шкілем депутатських повноважень він звернувся до Генпрокурора з проханням завершити розслідування і направити справу до суду, якщо її не поновлено. Заступник генпрокурора у листі на адресу депутата ПР повідомив, що справу проти БЮТівця поновлено.

Депутат регіонал заявив: "Ця справа буде своєрідним тестом для Банкової, що, як відомо контролює суди, на її прозорість і чесність. Адже вона неодноразово заявляла, що бандити повинні сидіти у тюрмах”.

Владислав Забарський вважає, що президентським Секретаріатом буде ініційовано затягування розслідування або оскарження в Печерському суді постанови щодо порушення кримінальної справи у відношенні Шкіля з наступним її припиненням.

„Мені тоді буде цікаво подивитися на останнього, як він у свою чергу дивитиметься в очі тим 18, що відсиділи, пацанам, яких він вивів на акцію. Це буде тестом і для БЮТ: чи скористається Шкіль своєю недоторканністю після виборів 30 вересня, щоб уникнути суду”, - пояснив він.

Сам Андрій Шкіль заявив, що інформацію про нібито поновлення справи кучмівських часів проти нього чув не від офіційних джерел, тож займається її перевіркою. Загалом же, він вважає, що "ймовірне поновлення кримінальної справи може лише свідчити про те, що це початок репресій з боку Партії регіонів".

Він зауважив, що регіонами влаштували помсту за ініціативу БЮТ скасувати депутатську недоторканість. Однак Андрій Шкіль наголосив, що попри поновлення справи він відмовиться від депутатської недоторканості і в наступному парламенті, якщо законодавчо її не вдасться скасувати.

БЮТівець також зауважив: "Насправді там є багато тонких юридичних нюансів. Але водночас за участь в “Україні без Кучми” ми згодом були нагородженні - то як може бути мова про поновлення справи?"

Напередодні стало відомо про поновлення кримінальної справи проти ще одного депутата 5 скликання від НСНУ, керівника Конгресу українських націоналістів, Олексія Івченка. Верховний суд України скасував усі судові рішення про незаконність порушення кримінальної справи проти екс-голови НАК Нафтогаз України.

Нагадаємо, кримінальну справу проти Андрія Шкіля було порушено після його участі в акції Україна без Кучми. На той час він очолював організацію УНА—УНСО, 18 членів якої було заарештовано разом з ним. Проте після обрання Андрія Шкіля народним депутатом України навесні 2002 року, його випустили на волю. Решта унсовців відсиділи різні терміни ув’язнення. Справу Андрія Шкіля виділили у окреме провадження та передали із СБУ до Генпрокуратури. У цілому справа пролежала під пилом останні 5 років.

Одним із організаторів та активним учасником акції “Україна без Кучми” був нинішній №1 списку НУ-НС екс-очільник МВС, лідер Народної Самооборони Юрій Луценко. Проти ньго також було порушено кримінальну справу за участь у акції, яку згодом ГПУ закрила. Може слід очікувати і її поновлення?


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.