Show must go on. Януковичі тишком-нишком готують новий дерибан влади

Автор/джерело -  © Аратта-Україна



Дата публiкацiї - 20.07.2007 14:38 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3482

Розроблений Міністерством юстиції проект Закону про розмежування повноважень між Президентом, урядом і парламентом має на меті обмежити повноваження Глави держави, закріплені в Конституції України.

Так керівник президентського Секретаріату Віктор Балога прокоментував текст підготовленого Мін’юстом законопроекту.

«Поява цього документа свідчить, що в країні не припиняються спроби грубого втручання в конституційні прерогативи Президента. Запропоновані зміни до законодавства також зачіпають сферу національної безпеки, забезпечення якої є президентською функцією, що передбачено Основним Законом. Під уряд хочуть підім’яти Службу безпеки, розвідувальні органи, прикордонну службу, Управління державної охорони. Цей антиконституційний апетит слід вгамувати» - зазначив Балога.

Окрім цього, повідомив керівник Секретаріату Президента, Мін’юст прагне змінити порядок формування наглядових рад державних банків, усунувши Главу держави і Верховну Раду від впливу на їхню діяльність.

Також законопроект передбачає запровадження одноосібного контролю Кабінету Міністрів над Антимонопольним комітетом, Фондом державного майна, Державною комісією з цінних паперів і фондового ринку.

На думку В.Балоги, останні законодавчі пропозиції Мін’юсту, згідно з якими Глава держави і Верховна Рада позбавляються низки важливих повноважень, поновлюють спроби узурпації влади однією з її гілок.

«Напевно, уроки з недавнього минулому окремим слугам Феміди не пішли на користь і нічому не навчили. Зверну увагу, що щеплення від хвороби владного монополізму вже зроблено – це позачергові парламентські вибори». - скказав Балога.

За оцінкою керівника президентського Секретаріату, автори законопроекту розкручують маховик чергової кампанії з переведення повноважень Президента до Кабінету Міністрів.

«Не варто гратися в цю гру, яка призведе лише до нового сплеску політичного напруження. Ініціатори коректив законодавства хочуть підігнати чинні правові акти до Закону про Кабмін, який розроблявся і був прийнятий з численними порушеннями Конституції, тому його легітимність залишається сумнівною. У законопроекті пропонується в законах слово «Президент» замінити на «Кабінет Міністрів». Категорично заявляю: нікому і ніколи не вдасться замінити Президента», – сказав В.Балога.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.