Харківські археологи зробили унікальну знахідку

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 23.07.2007 13:44 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3492

Під селом Мохнач на Харківщині археологи відкопали залишки дерев’яної скрині, у якій знаходилася прикрашена коштовностями рука жриці невідомої богині.

Знахідка датується IX сторіччям.

Як заявив Володимир Колода, керівник Середньовічної археологічної експедиції Харківського національного педуніверситета ім. Г.С. Сковороди, ця знахідка насправді унікальна.

"Вона перша на всій території Східної Європи. На жаль, дерев’яна скриня не збереглася, ми знайшли тільки її залізні частини: ручку, замок та скоби. Але усе, що було у скриньці, збереглося дуже добре", - додав він.

Побачивши вміст скрині, фахівці дуже здивувалися, тому що вони знайшли там частину кістки жіночої руки від зап’ястя до середини передпліччя, що була загорнена в шкіру якоїсь тварини. На ній були одягнені два бронзових та один срібний браслети, бронзове кільце зі вставкою із синього скла. Поруч з рукою археологи знайшли намистину з украпленнями дорогоцінних металів, а також коралову та сердолікову намистини.

Фахівці зазначають, що для ідентифікації богині останки руки будуть досліджувати найсучаснішими технологіями, включаючи Днк-аналіз. А з огляду на те, що прикрас на руці дуже багато, то вчені припускають, що йдеться про мощі знатної царівни або жриці.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.