У Лівії звільнено засуджених болгарських медсестер

Автор/джерело -  © «Аратта-Україна»



Дата публiкацiї - 24.07.2007 11:13 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3495

Засуджених у Лівії п’ятьох болгарських медсестер і палестинського лікаря, яких було звинувачено у навмисному зараженні вірусом СНІДу 438 лівійських дітей та засуджено до смертної кари, звільнено.

Болгарські медики в аеропорту Софії

Повідомляється, що сьогодні зранку вони відбули французьким літаком з Тріполі до Софії. Звільнення стало можливим завдяки зусиллям дружини французького президента Сесилії Саркозі та комісара ЄС із зовнішніх відносин Беніти Ферреро-Вальднер, які досягли домовленості з лівійським лідером Муаммаром Каддафі.

У Лівії болгарок та палестинця, який отримав болгарське громадянство, визнали винними у навмисному зараженні сотень дітей вірусом СНІДу. Минулого тижня смертний вирок було замінено довічним ув’язненням.

Родичі заражених отримали компенсації від Євросоюзу в розмірі мільйона доларів на кожну дитину.

П’ятеро болгарських медсестер і палестинський лікар, були зарештовані в 1999 році в Лівії за обвинуваченням у навмисному зараженні ВІЛ понад 400 дітей. Спершу всіх їх засудили до страти, однак тиждень тому цей вирок був замінено довічним ув’язненням.

Засуджені, вимагаючи перегляду справи, затверджували, що вони не виннні, і що їх катували, щоб домогтися зізнання.

Болгарія клопотала щоб медики відбували покарання на батьківщині. Після скасування смертного вироку Лівія заявила про готовність розглянути питання про депортацію засуджених у Софію.

Болгарські медсестри та палестинський лікар на лаві підсудних

Справу болгарських медиків загальмував розвиток відносин Лівії з Євросоюзом. Нормалізація відносин Лівії і ЄС відбулася в 2003 році після рішення Тріполі відмовитися від розробок зброї масового ураження. Лівія також висловила бажання приєднатися до Договору про партнерство ЄС і країн Південного Середземномор’я. ЄС, у свою чергу, як умову приєднання Лівії до Договору про партнерство, захотів врегулювати проблему засуджених до смертної кари болгарських медиків. Євросоюз заявив про готовність зміцнювати відносини з Лівією у випадку, якщо влада країни дозволить депортацію болгарських громадян на батьківщину.

В МЗС Болгарії заявили, що після повернення на батьківщину, медики, судовий процес над якими в Лівії тривав з 1999 року, будуть помилувані.

"Президент ще не підписав відповідний указ, але процедура просувається повним ходом. Лишилося уточнити деякі технічні справи, щоб встигнути до іх повернення", - відзначили в міністерстві.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.