На даху – дві сонячні батареї

Автор/джерело -  © Галина МИЦЬ, “Високий Замок”



Дата публiкацiї - 16.03.2006 17:09 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=35

У Львові є квартира, господарі якої «приборкали» енергію сонця і стали практично незалежними від комунальних служб.

Господиня помешкання - Оксана Денис показує будинок-акумулятор

У центрі Львова на вулиці Саксаганського стоїть унікальний будинок, який можна називати будинком-акумулятором чи будинком, який нагрівається… сонцем. Освітлення, тепло та гарячу воду для двох верхніх поверхів забезпечують сонячні батареї, розташовані на даху.

Уперше цієї зими господиня помешкання – архітектор і директор видавництва “ЕКОінформ” Оксана Денис - не залежить ані від “Львівгазу”, ані від “Львівобленерго”, ані від інших енергетичних служб. Неймовірно, але факт.

- Моя ідея, - розповідає пані Оксана, - виникла з інформації, якою я володію. Наше видавництво видає технічні журнали, тематика яких - теплотехніка, енергетика, тобто все, що забезпечує комфорт у домі. Ми не раз друкували матеріали про те, що в сучасному цивілізованому світі будинок - це самодостатня система, яка, образно кажучи, подібна до рослини, джерелом існування якої є сонце та земля. Я побувала на конференціях і виставках у багатьох країнах Європи і захотіла довести, що у Львові таке теж можливе. Впродовж двох років у нас протікав дах, а ЛКП «Княже місто» ніяк не реагувало на наші звернення. Якщо мусиш повністю міняти всі крокви, що прогнили, і, зрозуміло, й покриття даху, то доводиться думати, що би іще таке зробити, аби було якнайбільше користі.

- Не переживаєте, що залишитеся без електрики, коли на вулиці багато похмурих днів поспіль?

- Анітрохи, - каже пані Оксана. - У моїй конструкції найцікавішими є навіть не самі сонячні батареї, а акумулятор тепла, розміщений у підвалі будинку. Вода в трубках, що є у конструкції даху, нагрівається, надходить в акумулятор і нагріває теплоємкі матеріали в ньому. Тепло накопичується впродовж літа, а взимку його можна використовувати. Це не такий акумулятор, що сьогодні його зарядили, а завтра використали. Якщо взимку є сонячні дні, акумулятор підзаряджається.

За аналогічним принципом побудовано тисячі будинків у Німеччині, Голландії, Франції, Швейцарії, а також у Китаї, який є вельми передовою країною у використанні не тільки сонячної енергії, а й вітрової та біомаси. Львівський проект вважається унікальним навіть в європейському масштабі, тому що реалізований у старовинній будівлі в рядовій забудові (споруджена на початку ХХ століття майстернею відомого українського архітектора Івана Левинського) в історичній частині міста, де діють високі вимоги до збереження архітектурних конструкцій.

Роззираюся по квартирі. Тут нема традиційних батарей, ані котлів, ані радіаторів. Газу взагалі не підводили. “Головна умова проекту, - пояснює пані Оксана, - добра теплоізоляція будинку. Я не стільки нагріваю приміщення, скільки утримую тепло, що створюється всередині (від пральної машини, кухні, інших побутових приладів та навіть і людей, бо ми також є випромінювачами тепла)”. Тому в будинку хороші вікна, ліквідовано всі щілини. У стінах та підлозі приміщень розміщені трубки, в яких циркулює вода температурою 30-35 градусів, але це не стільки опалення, скільки тепловий бар’єр.

Прошу пані Оксану показати самі сонячні батареї. Оскільки на вулиці падає сніг, розглядаємо їх крізь вікно тераси. Бачу дві великі пластини на даху – синю і сріблясту. Синя – титаново-цинкова бляха з інтегрованим фотоелектричним покриттям, що забезпечує освітлення у квартирі, роботу рекуператорів тепла, охоронної сигналізації, системи моніторингу та керування системою. Влітку, коли більше сонця, можна буде підключити ще кілька комп’ютерів. За рахунок іншої сонячної панелі у домі мають тепло і гарячу воду.

У проекті використали найсучасніші технології, які для нас наразі дуже незвичні. Наприклад, напівпровідникові сонячні стінові панелі, які поглинають сонячну енергію і не віддають, – вони нагрівають зовнішню цегляну стіну. Сама стіна не має теплоізоляційних властивостей, - навіть мур завтовшки один метр промерзає, якщо затяжна зима.

У цьому будинку-акумуляторі все передбачено до дрібниць. Є навіть камін, який можна розпалити дровами у разі затяжної хмарної погоди та морозних днів.

Такий проект насправді дуже простий. І недорогий, якщо зважити, що працюємо на перспективу. Сьогодні найпотужніші компанії світу, які торгують нафтою, зокрема BP (BritishPetroleum) чи Shell, є найбільшими виробниками сонячних фотоелектричних панелей. Усвідомлюють, що нафти у нас залишилося на короткий час, тому й не хочуть пасти задніх. Потроху починають цікавитися енергоощадними технологіями і в Україні. Сьогодні до пані Оксани приходить дуже багато директорів будівельних фірм, інвесторів. Проектант будинку на Саксаганського сьогодні працює над реалізацією в цій же технології будинку відпочинку в Карпатах та проектує церкву з монастирем у Луцьку, яким опікується греко-католицький священик.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.