Кожна згадка про ЧФ і 2017 рік викликає у Думі неадекватну реакцію

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 26.07.2007 13:17 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3514

Заява заступника глави МЗС України Володимира Огризка про те, що у 2017 році російські війська мають покинути Севастополь спричинила нову хвилю істерії у Москві. Хоча саме ця дата визначена у Договорі підписаному главами держав України і Росії.

Заява заступника глави МЗС про те, що Чорноморський флот після 2017 року не залишиться на українській території не сприяє збереженню стабільності в російсько-українських відносинах, стверджує голова комітету Держдуми РФ зі справ СНД Андрій Кокошин.

"У Думі досить негативно поставилися до заяви першого заступник міністра іноземних справ України про те, що після 2017 року Чорноморський флот повинен бути виведений з української території", - сказав Кокошин.

За його словами, російський Чорноморський флот "працює на нашу спільну безпеку в регіоні, його перебування в Криму є важливим чинником стабільності в російсько-українських відносинах, фактором підтримки по-справжньому дружніх відносин Росії з братньою Україною".

"Будь-які спроби з виведення російського ВМФ з Криму не можна розцінювати інакше, як прагнення вбити клин між двома нашими країнами", - заявив Кокошин.

Нагадаємо, раніше перший заступник міністра іноземних справ України Володимир Огризко заявив, що позиція Києва про необхідність виведення після 2017 року з території країни російського Чорноморського флоту залишається незмінною.

"Чорноморський флот Російської Федерації буде перебувати в Україні лише в терміни, зазначені в угодах про його тимчасове перебування. Це означає, що в травні 2017 року ЧФ має бути виведений з території України", - заявив Огризко.

Перед цим екс-командуючий ЧФ (1991-1992), колишній заступник головкому ВМФ РФ (1992-1999) адмірал Ігор Касатонов висловив впевненість, що "Севастополь залишиться головною базою ЧФ і після 2017 року".

"На мій погляд, це не підлягає сумніву, хоча договір про оренду Севастополя закінчується саме цього року ", - додав він.

За двосторонніми угодами між Україною і Росією 1997 року тодішній Чорноморський флот поділили на Військово-морські сили України і Чорноморський флот Російської Федерації.

Останній отримав право на тимчасове, до травня 2017 року, перебування на території України, в основній базі в Севастополі і ще в кількох пунктах базування і місцях дислокації.

Українські урядовці й раніше неодноразово заявляли, що держава не має наміру продовжувати чинність цих угод.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.