ЄС стимулює приїзд висококваліфікованих кадрів

Автор/джерело -  © Кореспондент.net



Дата публiкацiї - 30.07.2007 13:29 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3531

У Євросоюзі буде діяти блакитна карта для висококваліфікованих робітників з країн, що не входять у ЄС.

Комісар Євркомісії з питань юстиції, свободи й безпеки Франко Фраттіні повідомив, що необхідні для введення "блакитної карти" законодавчі акти будуть представлені на затвердження главам МВС країн ЄС у вересні.

Блакитна карта дозволить власникам працювати на всьому просторі ЄС. Ціль її введення - вирішити проблему нестачі висококваліфікованих кадрів у ряді галузей економіки й соціального забезпечення країн ЄС. Євросоюз у майбутньому має намір залучати лікарів, інженерів, вчених- дослідників, фахівців в області комп’ютерної техніки й надавати їм блакитну карту.

Власник блакитної карти зможе після завершення фіксованого контракту в одній з країн ЄС переїжджати в іншу при наявності вакансії. При цьому блакитна карта не надає права на постійне проживання в Євросоюзі, а також на необмежений за часом трудовий контракт.

Одна з переваг блакитної карти полягає в тому, що вона буде дійсна протягом п’яти років після повернення працівника з ЄС на батьківщину. Тому в будь-який момент протягом цих п’яти років власник блакитної карти зможе повернутися в Євросоюз, якщо для нього з’явиться вакансія.

Тим часом, в окремих країнах ЄС уже існують програми для висококваліфікованих робітників, які приїхали з країн, які не входять у Євросоюз. Так, у Німеччині з 2000 року діє програма зелена карта, затверджена федеральним урядом ФРН у сфері інформаційних і комунікаційних технологій. Ціль програми - знизити дефіцит кадрів у галузях економіки за рахунок фахівців, які приїжджають з країн, що не входять у ЄС.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.