Під галас виборчих баталій Бойко тишком-нишком здасть трубу?

Автор/джерело -  © proUA



Дата публiкацiї - 1.08.2007 14:00 | Постiйна адреса - http://www.aratta-ukraine.com/news_ua.php?id=3549

Міністр ПЕК Юрій Бойко вважає, що публічність у його перемовинах із монополістом тільки все спрощує і шкодить. Він виступає за конфіденційність переговорів про ціну на імпортний природний газ на 2008 рік.

Про це Бойко повідомив на прес-конференції.

«Я хочу відразу сказати, що переговорний процес проходитиме в закритому режимі за участю всіх представників гілок влади, але без публічних дискусій і якогось виведення його на загальний огляд», - сказав Бойко.

Він відзначив, що ситуація, коли якісь деталі переговорів стають надбанням гласності, створюють спрощену і спотворену картину про переговорний процес і завдають шкоди економіці країни в цілому.

Міністр підкреслив, що цього року Україна матиме непогану базу для початку переговорів, оскільки на 15 вересня планується, що кількість газу в газосховищах складе 32 млрд. метрів кубічних, що становить половину від необхідного Україні газу в 2008 році.

«Це дає підставу вважати, що різких цінових коливань не буде», - сказав Бойко.

Міністр ПЕК Бойко заявляє, що переговори з Росією щодо транзиту газу через територію України можуть бути проведені цього року ще до виборів.

«Переговори провести можливо до виборів», – відзначив Бойко і додав, що українська сторона наполягатиме на механізмі, який, за його словами, дасть можливість створити найбільш комфортні умови для нашої економіки.

При цьому, відповідаючи на уточнююче питання, чи підвищуватиметься вартість транзиту, Бойко відзначив, що це питання спрощувати не можна, оскільки визначення вартості включає багато складових – це і вартість видобування газу в Туркменістані або Узбекистані, і вартість зберігання в сховищах, і вартість транзиту в країнах, через які проходить газ. Тому, за його словами, коли такі обговорення виносяться на публіку і ці питання спрощуються, то такий підхід негативно впливає на економіку.

Як повідомлялося раніше, Бойко прогнозує збільшення ціни на газ, що імпортується до України, не більше 10% - до $143/тис. куб. м в 2008.

Юрій Бойко, за сумісництвом, очолює ТОВ Міжнародний газтранспортний консорціум, який створений відповідно до домовленостей Кучми і Путіна для спільної експлуатації ГТС України. Російська сторона неодноразово заявляла, що відпускні ціни на газ, для українських споживачів, залежатимуть від реалізації її претензій на українську стратегічну власність.

У 2004 році прем'єр Янукович підписав міждержавний договір, відповідно до якого українська сторона фактично відмовилася від прямих закупівель середнєазійського газу і погодилася делегувати монополію на постачання газу РосУкрЕнерго.


 

© АРАТТА. Український національний портал. 2006-2024.
При передруці інформації, посилання на www.aratta-ukraine.com обов`язкове.
© Автор проекту - Валерій Колосюк.